Datum objave: 09. Kolovoz 2012

Unatoč zabrani maloljetnici su i nakon 23 sata sami na ulici

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč Obiteljskom zakonu koji zabranjuje da djeca mlađa od 16 godina budu vani bez pratnje odraslih  od 23 sata do 5 sati Policijska uprava šibensko - kninska  zatekla je u to vrijeme, u svojim kontrolama, njih čak 160 na ulici same što znači da mnogi roditelji olako shvaćžaju odredbe tog zakona. Najveći broj maloljetnika, 122, zatekli su na području Vodica, 25 na području Šibenika, 8 na području Knina, 3 na području Drniša, a  2 maloljetnika su zatekli policijski službenici Postaje prometne policije. Taj je broj  veći nego lani u isto vrijeme kada su u zabranjeno vrijeme na ulici zatekli ukupno  125 djece bez pratnje i to ponovno najviše, njih 89, na području Vodica.

U Policijskoj upravi šibensko - kninskoj ističu kako to povećanje može značiti i  veći  senzibilitet policijskih službenika na terenu za kontrolu maloljetnika. "Kada policijski službenik u vrijeme zabrane noćnih izlazaka zateče dijete staro do 16 godina bez pratnje roditelja ili odrasle osobe u koju roditelj ima povjerenje, najprije nastojimo  utvrditi identitet djeteta putem bilo koje isprave ili potvrdom osobe u pratnji. Ako  identitet djeteta nije moguće tako utvrditi  vjeruje se  podacima koje dijete iznosi i vodi se u najbližu Policijsku postaju, gdje se obavi provjera identiteta. Odmah po dolasku u Policijsku postaju nakon utvrđivanja identiteta pozivaju se roditelji da dođu u tu postaju. Po dolasku roditelji se upozoravaju na odredbu članka 95 Obiteljskog zakona, koji propisuje da roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje, te da se noćnim izlaskom smatra vrijeme od 23-5 sati. Takav postupak se evidentira u Policijskoj postaji i o tome se obavještava nadležni Centar za socijalnu skrb, jer nije propisana prekršajna niti kaznena odgovornost za pojedini izolirani slučaj.", objašnjava Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko - kninske.

Međutim,  ako policija isto dijete  zateče više puta u vrijeme zabrane noćnih izlazaka i ako se utvrdi de je to posljedice nedovoljne brige roditelja oko odgoja i skrbi za dijete provodi se  kriminalističko istraživanja na okolnosti kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. U PU šibensko - kninskoj ističu kako  policijski službenici dosta puta djete zatečeno na ulici bez potrebne pratnje umjesto u policijsku postaju odvede kući, a roditelje upozore na odredbe  Obiteljskog zakona.  
 


Iz kategorije: Vijesti