Datum objave: 19. Prosinac 2013

Virtualni Juraj Dalmatinac naminiran za prestižnu svjetsku nagradu u turizmu

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt Virtualni Juraj Dalmatinac ušao je među tri najbolje projekta za  prestižnu svjetsku nagradu u turizmu Ulysses (Uliks) u najzahtjevnijoj kategoriji „Inovacije u istraživanju i tehnologiji“, koju dodjeljuje UN-ova agencija za turizam (UNWTO). Inicijatori projekta su Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika, a izrađivači DSP Studio i Momentum Studio oba iz Zagreba.

Pored šibenskog projekta nominirani su i jedan talijanski i jedan korejski projekt. Dodjela nagrada bit će 22.1.2014. u sklopu Međunarodnog sajma FITUR u Madridu.

„Ovo je rezultat timskog rada upravnog odijela Grada Šibenika u kojem rade mladi Šibenčani kojima ovim putem čestitam na ideji i rezultatima“, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika na današnjoj press konferenciji održanoj ispred katedrale. „Ovo je samo mali sadržaj koji je dio projekta tvrđave Barone koji preslikava osnovnu ideju o četiri fortifikacijska sustava kao cjeline. Uz to će oživjeti projekt eskalatora i projekt žičara Nikole Bašića čime će turizam u Šibeniku trajati 80, 90 ili 100 dana.“

Matija Bumbak, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj rekao je kako su ovim projektom pokazali smo da se u Šibeniku može živjeti i raditi svjetske stvari, a ne more se ići iz Šibenika da bi nešto napravili.

„Ovo  je još jedan projekt koji će uzdignuti Šibenik kao turističku destinaciju i koji će doprinijeti produženju turističke sezone.“, kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika.

Aplikacija Virtualni Juraj dalmatinac je besplatna i dostupna je na tri jezika: hrvatski, engleski i japanski, a dovoljno je doći do katedrale sv. Jakova, točnije kod kipa Jurja Dalmatinca, gdje je označeno mjesto na kojem se preuzima aplikacija. Usmjeravanjem kamere mobitela, odnosno tableta prema AR lokacijama, a one su označene strelicama u kamenu na podu ispred katedrale, iz zaslona uređaja “iskače” 3D crtež Jurja Dalmatinca, graditelja katedrale. Virtualni Juraj zatim priča kako se gradio ovaj jedinstveni kameni spomenik te otkriva njegovu povijest i zanimljive detalje, a moguće se s njim i fotografirati.

Iz kategorije: Vijesti