Datum objave: 07. Veljača 2014

Ispitivanja hrvatskog neurokirurškog robota RONNA u kojem je i “šibenska pamet“

Diana Ferić
Diana Ferić

Robot RONNA, koji je sposoban samostalno obavljati zahtjevne operacije na mozgu, ispitan je u operacionoj dvorani kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu. Taj projekt kojeg stručnjaci smatraju jednim od najvažnijih suvremenih znanstvenih projekata u Hrvatskoj, a nadilazi sve što u tom segmentu medicinske robotike postoji danas u svijetu, posebno je zanimljiv za Šibenik i Šibensko – kninsku županiju. Naime, tog robota, koji je Hrvatsku lansirao među mali broj zemalja koje raspolažu znanjem i tehnologijom za razvoj tako visoko sofisticiranih inteligentnih strojeva, stvorila je grupa znanstvenika tijesno povezanih sa Šibenikom, Primoštenom i otokom Prvićem. Osim toga je i narančaset boja koja je simbol sportskog Šibenika.

Ideja o razvoju umjetne inteligencije za robota koji će moći samostalno, savršeno precizno i pouzdano obavljati operacije na mozgu potekle je od prof. dr. Gojka Nikolića Dade, rođenog Šibenčanina, razvila se tijekom razgovora s doc. prof. dr. Darkom Chudyjem, šefom neurokirurgije u KB Dubrava je veći dio djetinjstva i mladosti proveo u Šepurinama na otoku Prviću na otoku Prviću, a ostvarena je kada se inicijalnom timu priključio dr. sc. Bojan Jerbić profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, vodeći hrvatski znanstvenik na području inteligentne robotike i inženjerskog računalstva, koji je – primoštenski zet.

Zahvaljujući tim šibenski vezama redakcije portala www.sibeniknews.com / www.mok.hr i časopisa „ŠIBENIK tim“ dobile su priliku vidjeti kako robot RONNA funkcionira u praksi odnosno kako se snalazi u operacionoj dvorani i kako funkcionira.

S projektom RONNA i timu znanstvenika porijeklom iz Šibenika ili na druge načine povezanih sa Šibenikom koji ga je osmislio bilo je riječi u emisiji Televizije Šibenik „Časopis Šibenik tim prikazuje - novosti iz prošlosti i sadašnjosti“, a sada objavljujemo i ekskluzivne fotografije iz jedne od operacionih dvorana KB Dubrava.

Za razliku od drugih medicinskih robota na čijem se razvoju radi u svijetu, hrvatski robot RONNA daleko je napredniji. Prije svega, on ima dvije robotske ruke koje međusobno samostalno komuniciraju i mogu se „dogovarati“ bez intervencije čovjeka. Osim toga, ima i razvijenu umjetnu inteligenciju zahvaljujući kojoj može prepoznavati okolinu, samostalno se prilagođavati uvjetima rada i prostorno koordinirati rada s kirurzima u operacijskoj sali. Njegove „ruke“ obložene su umjetnom kožom tako da ona reagira na dodir s rukom ili tijelom kirurga ili nekog predmeta, što više reagira i kada se dođu u njihovoj blizini.

Precizno navođeni vizijskim sustavima robot je osigurao preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke kirurga. To jamči kvalitetniji operativni zahvat, manju traumom i brži oporavak pacijenta, što u konačnici smanjuje troškove liječenja.

Robot RONNA je višestruko jeftiniji od sličnih robotskih sustava koji danas postoje u svijetu iako je od njih napredniji i sposobniji. To je veliki uspjeh naših znanstvenika koji su dokazali da se Hrvatska možemo nositi s velikim projektima i visokim tehnologijama koje su privilegija razvijenih zemalja te da u Hrvatskoj postoje ogromni razvojni i inovativni potencijali.

Potrebno je naglasiti da robot RONNA operativne zahvate na mozgu obavlja brže i pouzdanije nego što ih je moguće obaviti konvencionalnim metodama. Pacijenti zahvat podnose lakše i brže se oporavljaju. Skraćenje trajanja operativnog zahvata smanjuje opasnost od infekcije, a jedna od najvećih prednosti hrvatskog neurokirurškog robota je što visoku tehnologiju, najnaprednije medicinske metode i visoka znanstvena postignuća čini dostupna svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na imovinsko stanje i socijalni status.

Iz kategorije: Vijesti