Datum objave: 19. Veljača 2014

Šibenski kirurzi zadržali dežurstva pa nema problema s operacijama i listom čekanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Uvođenje rada liječnika u smjenama, prema novom Kolektivnom ugovoru, izazvao je zbrku u bolnicama u Hrvatskoj, posebno u kliničkim bolničkim centrima, ali na Odjelu kirurgije šibenske bolnice tome za sada odolijevaju i pacijenti ne trpe. Kako doznajemo od šefa tog odjela dr. Vinka Alfiera, nastavili su raditi kao do sada, a satnica im se plaća po novomu, kao da je smjenski rad. Samo zahvaljujući tome na šibenskoj kirurgiji problemi nisu eskalirali kao na riječkoj gdje je broj operacija smanjen, a liste čekanja znatno produžene. „Liste čekanja kod nas nema, a na operaciju žuči ili kile čeka se maksimalno tri do četiri dana“, tvrdi on.

Opća bolnica Šibenik trenutno ima 17 kirurga, uključujući urologe,što je premali broj da bi se rad u smjenama kvalitetno organizirao.
„Postoje studije koje govore kako bi se za način rada u smjenama trebalo dovesti 20 posto više djelatnika da bi ispravno funkcionirao. To je dakle 20 posto novih djelatnika nasuprot svega 10 posto planiranih ušteda na plaćama liječnika ukidanjem dežurstava i uvođenjem smjenskog rada“, ističe dr. Alfier koji novi Zakon smatra apsurdnim i neprovedivim.

„U kirurškim strukama praksa smjenskog rada jednostavno ne funkcionira jer se kroz rad u smjenama se ne možemo posvetiti pacijentu i pristupiti mu na ispravan način. Prekida se kontakt s pacijentom, a ne možemo provesti operacije kako bismo trebali i to sve demotivira kirurge“, kaže dr. Alfier

Napominje kako od slobodnog vremena koje bi dobili liječnici zbog rada u smjenama nemaju ništa kada svoj posao ne mogu obavljati kvalitetno. „Mnoge bolnice u Hrvatskoj iskušale su ovaj način rada, ali kada su uvidjeli negativnosti opet su se vratili na dežurstva. Kirurg sa subspecijalizacijom po novim bi pravilima mogao izvesti svega četiri zahvata mjesečno! Gdje je tu ušteda? Liste čekanja se tako ne smanjuju nego povećavaju što prividno izgleda kao ušteda, a zapravo je odgađanje i trpe pacijenti“, objašnjava.

Po njegovom mišljenju, novim pravilima potiče se pacijente da se liječe u privatnim ambulantama i u klinikama gdje neće toliko čekati.

Ministarstvo zdravlja na čelu s ministrom Rajkom Ostojićem ustraje na tome da je rad na smjene u bolničkim zdravstvenim ustanovama moguće organizirati s postojećim medicinskim osobljem.
Argument im je da je, nakon što je proteklih mjeseci bilo problema s plaćama u zdravstvu jer klinički bolnički centri nikako nisu uspijevali isplatiti ih uz pomoć centralnog obračuna plaća, u siječnju masa plaća osjetno narasla. Sindikatima se nitko nije žalio, a u Ministarstvu zdravlja kažu da su plaće za siječanj u svih pet KBC-a isplaćene u petak 14. veljače i ponedjeljak 17. veljače 2014. uz pomoć centralnog obračuna plaća, piše Večernji list. No to mišljenje ne dijele ni liječnici ni pacijenti.

Iz kategorije: Vijesti