Datum objave: 14. Travanj 2014

Rasprave više nema – kreće uređenje križanja ulica Stjepana Radića i Bosanske

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je uspio otkupiti i posljednju garažu na Trgu Andrije Hebranga, na prostoru kojim će proći nova prometnica u sklopu budućeg raskrižja Ulice Stjepana Radić i Bosanske ulice, a u toku je izdavanje lokacijske dozvole tako da su stvorene sve pretpostavke za uređenje tog križanja i uklanjanje jedne od najvećih prometnih crnih točaka u Šibeniku. Radovi bi trebali početi na jesen, odmah nakon turističke sezone do kada će biti izabran najpovoljniji izvođač.

 

Aktualna gradska vlast je, kako što je poznato, odbacila projekt izgradnje  takozvanog turborotora na tom križanju i odlučila se za klasično četverokrako križanje s takozvanim pametnim semaforima.

 

Neki prometni stručnjaci, ali i orbeni SDP –a tvrde kako je to lošije rješenje jer će usporiti promet, smanjiti njegovu protočnost i, posebno u turističkoj sezoni, stvoriti prometne čepove u Ulici Stjepana Radića. Međutim, zamjenik šibenskog dogradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta ističe kako su prije nego su se odlučili za to rješenje konzultirali nekoliko vrsnih prometnih stručnjaka koji poznaju Šibenik i šibensku prometnu problematiku te se u relativno kratkom vremenu to iskristaliziralo kao optimalno rješenje za tu opasnu cestovnu točku.„Zaključak stručnjaka je da je klasično četverokrako semaforizirano raskrižje zadovoljava sve kriterije. Razmatrali smo prednosti i mane projekta takozvanog turborotora i pokazalo se da ono nezadovoljava ono što želimo postići. Rotor kakav je bivša vlast, netom pred izbore, prezentirala šibenskoj javnosti ne da ne bi riješio tamošnji problem, već bi stvorio nekoliko novih. Prije svega, u konfrontaciji je s parkiralištem Gradskog parkinga ispred 'plavog nebodera' iako je tada istim ljudima povjerena izrada oba projekta. Projekti su nekompatibilni jer u slučaju rotora parkiralište ostaje bez ulaza. Nadalje, svaki rotor ima problem pješačkog prometa, a ovaj bi prekinuo glavni pješački koridor duž Ulice Stjepana Radića i izmjestio ga 30-ak metara dalje, u dubinu Bosanske ulice, što bi u stvarnosti za posljedicu imalo opasan trk pješaka po srcu rotora. Treće, izgubila bi se skoro sva parkirna mjesta na sadašnjem bijelom makadamskom parkiralištu, a koja su nužno potrebna stanarima. I četvrto, taj rotor je marketinški nazvan turbo-rotorom, no zapravo predstavlja ono što se obično dobije kada se litra tekućine pokuša navrat-nanos natočiti u bocu od pola litre. Stoga se ostavimo politike i političkog marketinga te se okrenimo struci. Ponekad su najjednostavnija rješenja najbolja“, kaže Danijel Mileta i dodaje kako je dosta razglabanja o tomu kako tu crnu prometnu točku rješiti koja traju godinama pa je postojeća vlast odlučila to presjeći i urediti raskrižje kako bi se moglo sigurno prometovati.

 

Gradska vlast je angažirala i učenike Prometno-tehničke srednje škole za brojanje prometa kako bi se po pravilima struke dimnezioniralo križanje te predvidio rad svjetlosne signalizacije.

 

Prema rješenju koje će biti primjenjeno automobili koji dolaze iz pravca Vidika dobit će još jednu prometnu traku namijenjenu desnom skretanju u Bosansku ulicu, dok će na izlazu iz Bosanske ulice postojati dvije trake:jedna za desno skretanje prema centru, a iz druge trake će se moći skrenuti lijevo prema Vidicima ili nastaviti pravo za parking ispred „plavog nebodera“. To će značiti djelomično proširenje Bosanske ulice duž koje se više neće parkirati automobili i duž koje će biti uređen nogostup. Direktan ulaz sa raskrižja prema Trgu Andrije Hebranga više neće biti moguć, već će automobili ulaziti preko sadašnjeg  „bijelog parkinga“ na makadamu pored garaža u nizu koje će biti srušene.  

 

Za ovaj projekt u gradskom proračunu osigurano je 3,2 milijuna kuna. Dogovoreno je i s komunalnim tvrtkama da istodobno s radovima na uređenju križanja postave novu ili obnove postojeću infrastrukturu  To se odnosi na Vodovod i odvodnju, Hrvatsku elektroprivredu, Telekom operatore, ali i budućeg plinskog koncesionara,a bit će uređen i okoliš i parkirališta uz obližnje zgrade.

 

Iz kategorije: Vijesti