Datum objave: 06. Svibanj 2014

Bajku Omera Raka "Malo, veliko, kvrgavo drvce" uprizorile šibenske kazališne snage

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jednu po autorima i akterima koji su je stvorili pravu šibenska predstavu – dječju lutkarsku predstavu „Malo veliko kvrgavo drvce“ postavilo je Hrvatsko narodno kazalište Šibenik ,a praizvedba je u četvrtak 8. svibnja. Tim povodom danas je održana konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni svi koji u toj predstavi sudjeluju. Autor teksta je Omer Rak, rođeni Šibenčanin, inače publicist i esejist:redatelj je Šibenčanin Zoran Mužić, autorica vizualnog identiteta ,a to znači scenografije, lutaka i kostima je Sara Lovrić Caparin, autorica glazbe je sanja Vrančić, koreografkinja Zorana Mihelčić, asistent redatelja Sergej Mioč, redateljica video priloga Matea Šarić, oblikovatelj svjetla Josip Bakula, a glume svi glumci šibenskog teatra Jakov Bilić, Franka Klarić, Anđelko Babačić, Oriana Kunčić, Jasminka Antić i Diana Kunčić pojačani glumcima Draganom Veselićem i Zadra i Mirnom Medaković. Predstava je, kako je naglasio redatelj Zoran Mužić vrlo zahtjevna jer se primjenjuje niz lutkarskih izvedbenih tehnika, a čak je i fizički zahtjevna za glumce pa tako Jakov Bilić mora „tegliti“ gotovo 120 kilograma teško stablo koje glumi, a fizički nije lako ni Franki Klarić koja glumi glavni lik – malo kvrgavo drvce s odlikama poštenog, moralnog i pravednog bića. Svima njima danas je na predanom radu na predstavi zahvalila v.d.ravanteljice Maja Trlaja.

 

Priča je vrlo jednostavna – govori o dva brata hrasta koji žive u šumi jedna do drugog. Prvi je golem, ohol i bahat, a drugi je kržljav, ali plemenit. Njihov karakter s čita iz njihovog odnosa prema šumskim bićima- životinjama, vilenjacima i ostalim mitskim bićima. „ Priču sam napisao u vrijeme kada me uhvatila depresija zbog stanja u kakvom živimo, u svijetu punom pohlepe, neimaštine i drugih neljudskih stvari i želio sam napisati nasuprot tome o čistoći ljudske duše i srca kakvo je malo, kvrgavo drvce i nadam se da će ta moja poruka doprijeti prvenstveno do srca djece kojima je predstava namijenjena, objasnio je Omer rak zahvalivši bivšoj ravnateljici HNK Šibenik Neri Gojanović što je tu predstavu unijela u ovogodišnji repertoar Kazališta, ali i sadašnjoj v.d. ravnateljice Maji Trlaja zbog toga što je predstava postavljena na kazališne daske.

 

Zoran Mužić je podsjetio da je u Šibeniku nekada postojalo profesionalno lutkarsko kazalište pa je jedna od razloga da se prihvati režiranja ove predstave upravo bila njegova velika želja da se ta tradicija obnovi. Napomenuo je kako je rad na ovoj predstavi još jednom dokazao da je šibenski teatar, kako ga je nazvao, „moćna kazališna gomilica“ i da se može nositi s kazalištima koja spadaju u takozvanu kazališnu aristokraciju. Istaknuo je je doprinos svih sudionika, a posebno je apostrofirao značaj rada Sare Lovrić Caparin, kao kostimografkinje, scenografkinje i autorice lutaka. To će inače biti njezin diplomski rad na Akademiji kazališne umjetnosti u Pragu – smjer scenografije i lutkarstva. Sara je danas kazala kako je upravo lutkarstvo bilo prvo čime se srela u kazalištu te da joj se priraslo srcu. Zbog toga je nakon završenog fakulteta šest mjeseci provela na usavršavanju u Poljskoj, a nakon toga je upisala i akademiju u Pragu. „Ponijela me poetičnost priče koja ima niz poruka pa i ekološku pa je glavni materijal koji sam koristila bio prirodni materijal, juta“, istaknula je Sara Lovrić Caparin.

 

Predstava je bajka s jasnom porukom i, potvrdio je Omer rak, pisao ju je upravo za djecu predškolske dobi, ali je namijenjena i svima ostalim – roditeljima, bakama i djedovima . „Danas su djeca vrlo napredna, sklona multitasku i to treba imati na umu tako da je vrlo teško točno govoriti o dobi kojoj je predstava namijenjena“, kazao je Rak. U svakom slučaju priča je ispričana dinamično, uz glazbu, pokret, videoprodukciju i niz zanimljivih likova među kojima su u Avatari i slična bića tako da korespondira s modernim vremenom.

Iz kategorije: Vijesti