Datum objave: 12. Svibanj 2014

Koncesija za tunogojilište kod Murtera odobrena Gotovininoj tvrtki 'Pelagos Net Farma'

Nina Medić
Nina Medić

Koncesiju na 20 godina za tunogojilište u akvatoriju otoka Balabre kod Murtera dobila je tvrtka 'Pelagos Net Farma' iz Pakoštana iza koje stoji umirovljeni general Ante Gotovina. Tunogojilište na otoku  Balabri prostirat će se na 126 tisuća metara kvadratnih, a godišnje bi trebalo proizvesti 600 tona. 'Pelagos Net Farma' plaćat će 75.600 kuna godišnje slijedećih 20 godina plus 0,4 posto od prihoda. Odlučeno je to na današnjoj Županijskoj skupštini, a tema tunogojilišta ni ovaj puta nije prošla bez rasprave.

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina odmah je početku zasjedanja Skupštine uputio pitanje Goranu Pauku, županu Šibensko-kninskom. „Kako je moguće da je inicijativa gradnje tunogojilišta prošla kada je 100 posto stanovništva s otoka Murtera protiv izgradnje? Također, zanima me da li je istina da je inicijativa za tunogoilište došla od generala Gotovina kada je bio u posjetu županu Pauku, a ako je, kako je moguće da je samo 5 mjeseci prošlo od inicijative do realizacije?“ Petrinu je zanimalo i otkada to ostale izmjene županijskog prostornog lana imaju prednost pred lokalnim izmjenama.

Župan Pauk je pojasnio kako su izmjene prostornog plana bile ciljane, a te kako je njihov smisao da budu brzo realizirane. „Kakav je smisao ciljanih izmjena ako se one rade godinama? Osim toga za Murtersko tunogojilište postoji sva dokumentacija, dokazi da ne ugrožava okoliš i ispoštovana su sva mišljenja, a izmjena prostornih planova rješava se hijerarhijski“, naglasio je župan dodavši kako u slučaju tunogojilišta nema govora o politizaciji.

Iz kategorije: Vijesti