Datum objave: 28. Srpanj 2014

Svečano otvoren Supertoon: Šibenik još jednom postao grad animacije!

Nina Medić
Nina Medić

Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibeni otvoren 4. međunarodni festival animacije Supertoon. Festival je svečano otvorio Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, a nakon svečanog otvorenja posjetitelji su uživali u animiranim filmovima iz prošlogodišnjeg programa “Cartoon d’Ora”.

“Drago mi je po drugi puta u Šibeniku pozdraviti Supertoon. Nadam se da će mjesta na kojima će se festival odvijati - prelijepi trgovi, ulice i plaže grada Šibenika, postati upečatljivi i prepoznatljivi po ovom festival”, istaknuo je gradonačelnik Burić.

Na međunarodnom festivalu animacije prikazat će se više od 300 filmova, a čak će se njih 160 natjecati u pet kategorija: za najbolji kratki animirani film, za najbolji animirani film za djecu, za najbolji animirani glazbeni video, za najbolju animiranu reklamu i za najbolju animiranu uvodnu špicu za filmove.

“Nadamo se da ćete tijekom ovog festivalskog tjedna uživati u obilju animiranih filmova i animacija koje smo vam pripremili”, izjavio je Ivan Klepac, direktor festivala te je istaknuo kako želi da Supertoon postane festival svih Šibenčana i ljubitelja dobre animacije.

Međunarodni žiri odabrat će najbolje radove, a njihovim će autorima i dodijeliti nagrade - skulpturu akademskog kipara Vinka Pešorde.

 

Program počinje danas u 18 sati u Muzeju grada Šibenika sa Zagrebačkom školom crtanog filma i programom “Erotica In Films” i u klubu Azimut u kojem će Chintis Lundgren predstaviti međunarodni žiri 4. Supertoona.

U 20 sati u Galeriji sv. Krševan otvorit će se izložba djela iz obiteljske ostavštine Waltera Neugebauera, a pod zvijezdama na plaži Banj i Trgu ispred Osnovne škole Faust Vrančić moći ćete uživati u animiranim filmovima od 21 sat.

 

Također, još možete prijaviti djecu na radionicu animiranog filma, što je novost ovogodišnjeg festival. Radionica će se održati od utorka do četvrtka u galeriji Sv. Krševan od 10 do 15 sati. Prijaviti se možete na internetskoj stranici festivala ili danas nakon prve projekcije dječjeg filma na plaži Banj. Djeca će na radionici imati prilike izraditi svoj fantaskop, jedan od prvih uređaja koji stvara optičku iluziju pokreta, a do današnjeg dana oduševljava ljubitelje pokretnih slika ne samo zbog jednostavne izrade, već i zbog toga što pruža direktan uvid u proces oživljavanja slika. Upravo zbog tih kvaliteta uređaja djeci je moguće objasniti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su perzistencija vida, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama i brzina pokreta.

Festival se ove godine održava na šest šibenskih lokacija, a traje do 1. kolovoza. Detaljan program, koji je za sve posjetitelje besplatan, možete pronaći na internetskoj stranici festivala.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3