Datum objave: 04. Lipanj 2015

FOTO/VIDEO Sve je spremno za start „Kulturnog ljeta“ Krapnja i Brodarice

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Izložbom radova slikara Roka Ivande u Muzej-uljari sv. Lovre sutra počinju Kulturno ljeto Krapanj – Brodarica 2015. i turistička sezona na krapanjsko – brodaričkoj rivijeri. Organizatori Kulturnog ljeta Krapanj-brodarica koje će trajati od 5. lipnja do 5. rujna su Mjesni odbor i udruge Krapnja i Brodarice te Turistička zajednica Krapanj – Brodarica. Već prema tradiciji krapanjsko – brodaričko kulturno ljeto počinje likovnom izložbom u Muzej-uljari sv. Lovre na otoku Krapnju koju je obnovila obitelj Tudić te glazbenim večerima na Velikoj loži gdje će u 20 sati nastupiti vodička ženska klapa „Oršulice“ i krapanjsko – brodaričko kulturno – umjetničko društvo „Spužvar“.

Središnji događaj otvaranja Kulturnog ljeta Krapanj – Brodarica, koje će kulminirati 1. i 2. kolovoza regatom u ženskom veslanju, slavljem Gospe od Anđela i krapanjskom feštom, svakako je izložba „Između neba i zemlje“ slikara Roka Ivande iz Vodica. Ivanda će u Muzej – uljari sv. Lovre na Krapnju izložiti 21 sliku koje sam autor stilski svrstava u koloristički ekspresionizam, a rađene su tehnikom akrila na platnu. Ivana će i na ovoj izložbi ostati vjeran svojoj glavnoj inspiraciji i umjetničkoj preokupaciji, a to su intimni, simbolični doživljaji zavičaja.
Roko Ivanda u Muzej – uljari na otoku Krapnju izlaže na poziv Turističke zajednice Krapanj – Brodarica, a bit će to izvrsna prilika za upoznavanje s novim radovima slikara kojeg posebno pamte Šibenčani. On je naime svoju prvu samostalnu izložbu imao 1991. godine u Krešimirovom domu u Šibeniku. Ta izložba bila je prvi kulturni događaj u Šibeniku nakon slavne Bitke za Šibenik i uspješne obrane grada od agresora. Od tada do danas Ivanda se nametnuo svojim prepoznatljivim stilom, a na Krapanj dolazi s reputacijom umjetnika koji se prije nepune dvije godine proslavio velikom izložbom u sklopu European Jazz @ UCLA festivala u SAD-u. Nakon otvaranja izložbe koje je zakazano za 19 sati, MO i TZ Krapanj – Brodarica pripremili su glazbeni program u okviru kojeg će uz vodičku žensku klapu „Orušulice“ i domaći KUD „Spužvar“ nastupiti i šibenski glazbenik Svetin Milutin Mačak, a za nastup su se pripremili i brodarički glazbenici Nikola Jurić i Tomislav Bergam. 

Ovogodišnje Kulturnog leta Krapanj – Brodarica atraktivnije je i bogatije nego ikada. Izložbe slika osim Roka Ivande pripremili su Zdravko Cota, Ante Bergam i Saša Tamfara Franić te Vladimir Mihoković - Miha, planirane su čak dvije večeri poezije zatim dječja olimpijada, niz folklornih programa, promenade klapa i kulturno umjetničkih društava, ljetne filmske večeri, glazbeni festivali „Kampus prijatelji“ i „Unpluged prijatelji“,, plivačka natjecanja, nogometni turnir i niz drugih programa duž cijele krapanjsko – brodaričke rivijere od plaže „Rezalište“ do otoka Krapnja.
 

Video

Iz kategorije: Vijesti