Datum objave: 01. Veljača 2016

Antifa Šibenik: Antifašizam je pod nikad jačim udarom. Anti-antifašizam se pokušava institucionalizirati

Šibenik News
Šibenik News

Na zidu koji prati stepenice koje, pak, idu iz Drage prema šibenskoj tržnici, pojedinac ili grupa njih ostavili su pisani trag ljudske gluposti koji je danas sve rašireniji na području Lijepe Naše. Rekli bismo da je riječ o grafitu, no svi znamo što su grafiti stoga natpise poput ovog koji smo fotografirali jutros, a koji promovira  'anti - antifašizam zona', 'skinheads' ili  'white power'  uz  'škrabotinu ' svastike karakteristične za Naciste ne možemo drugačije nego nazvati - neukošću. No to je sve raširenija pojava koju, priznali ili ne, podupire i nekolicina ministara novoustrojene Vlade.

 

Za stav o antifašizmu danas te što se s njim događa ovih dana na tlu Republike Hrvatske upitali smo šibenske pripadnike Antife koji su imali što za reći kako za ovaj šibenski slučaj pisanja po zidovima kao i o antifašizmu kao floskuli prema novoizabranom ministru kulture, Zlatku Hasenbegoviću.

 

 

- Mi smo na našim Facebook stranicama jednostavno objasnili što nama predstavlja antifašizam i što mislimo promovirati: internacionalizam, ravnopravnost, slobodarski duh, emancipaciju i slavnu antifašističku prošlost Šibenika.  Anti-antifašisti bi znači trebali predstavljati: šovinizam, klasno društvo, zadrtost, konzervatizam i neslavni poraz fašizma koji je odnio preko 3000 žrtava u Šibeniku. No ne vjerujemo da je autor tog grafita imalo razmišljao što on promivira s tim grafitom. Vjerojatno se radi o indoktriniranoj individui kojoj su doma i s oltara rekli da su mu za sve probleme od nezaposlenosti do niske mirovine krive: komunjare, pederi, udbaši i zločinici koji su se skrili iza nekakvog antifašizma - objašnjavaju šibenski antifašisti.

 

Prema njima, kako kažu, ovo su vremena u kojima se 'promotori opasnih, šovinističkih ideja vrijeđaju na prozivke da su fašisti, iako nemaju problem s tim da se izjašnjavaju kao antiantifašisti te negiraju antifašizam kao vrijednost nit nužnost'. 

 

 

- Osnove matematike, ali i gramatike nas od malih nogu uče da su dva minusa plus, a dvostruka negacija afirmacija. Od poraza fašizma proslo je vise od 70 godina, ali on nije mrtav, samo je reformiran i prilagođen novom vremenu kako bi bio prihvatljiviji širim masama, kako bi se društva poput naših mogla ponovno svrstati na krivu stranu povijesti, baš kao 1941. Antifašizam u Hrvatskoj je pod nikad jačim udarom. Anti-antifašizam se pokušava institucionalizirati. Mediji koji najviše promoviraju ideje koje su nam bliske žele se ušutkati lažima da se radi o nekakvim “uhljebima”,  a radi se o mrvicama od 0,34% mizernog proračuna Ministarstva kulture. Povijest se pokušava prekrojiti po viziji ljudi koji negiraju Ustav i  činjenicu da je Republika Hrvatska nije nastala na temeljima fašističke tzv. NDH - stava je šibenska Antifa.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti