Datum objave: 02. Svibanj 2016

Smetnje u komunikacijskom kanalu između ureda gradonačelnika,gradskih tvrtki i javnosti

Šibenik News
Šibenik News

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić prvi radni dan iskoristio je za poboljšanje rada gradskih tvrtki posebno njihovih odjela za odnose s javnošću te je svim direktorima gradskih poduzeća i ravnateljima ustanova u kulturi poslao dopis u kojem od njih traži transparentnost u radu.

 

- Naime, većina upita iz njihove nadležnosti, bilo da su postavljena od strane medija, bilo posredstvom Facebook stranice Grada Šibenika, upućuju se izravno Gradskoj upravi. Naravno da takvim načinom odgovornost Gradske uprave za navedene upite ne prestaje, no komunikacija s medijima i građanima mora biti primjerena vremenu u kojem živimo i radimo, a posebice se to odnosni na djelatnosti koje moraju biti u funkciji građana, te se traži otvorenost na svim razinama. Ta obveza postoji i otprije, no na ovaj način želimo da građani dobiju bržu informaciju i to “iz prve ruke”, a ne posredstvom odjela Grada Šibenika - stoji u priopćenju medijima pristiglom iz Ureda gradonačelnika.

 

Gradonačelnik pak u dopisu od svojih ravnatelja, odnosno direktora traži da na pripadajućim internetskim stranicama otvore rubriku za upite građana i predstavnike medija te da za potrebe istog otvore posebnu E-mail adresu.

 

Ono što je posebno zanimljivo jest da gradonačelnik traži da se ustanove, odnosno poduzeća aktiviraju na društvenim mrežama, prvenstveno na sveprisutnom Facebooku te da se o istom brine postojeći djelatnik ili djelatnica, odnosno da na mjesto community managera koji u prosjeku mjesečno zarađuje oko 6 tisuća kuna postave već zaposlenu osobu, radnika koji će dobiti veću odgovornost na radnom mjestu no ne i prethodno spomenuti mjesečni iznos.

 

- Na to radno mjesto treba biti postavljen tzv. community manager, to je posao za čovjeka s punim radnim vremenom - kazao nam je producent Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Željko Koloper koji je u toj kulturnoj ustanovi među prvima u Šibeniku, pa i u Hrvatskoj preuzeo odgovornost za obavljanje poslova na društvenim mrežama kad su se mreže poput Facebooka počele profilirati kao iznimno koristan marketinški alat.

 

No, reći će Koloper, da isti može biti i veoma opasan poslovni alat ako ga se ne zna koristiti. 

 

- Mora se biti oprezan, treba znati koji sadržaj se može objaviti, paziti na fotografije koje će staviti. Treba redovito ažurirati podatke i sadržaj mora biti zanimljiv, Što se toga tiče, osoba koja se time bavi ima itekako što raditi - kazao nam je Koloper, dodajući da nije isto voditi Facebook stranicu jednog kazališta ili komunalne tvrtke zbog karaktera i količine sadržaja pa je biti community manager u uvjetima komunalnih djelatnosti često teže u odnosu na umjetnička zbivanja.

 

Činjenica da se istovremeno bavi poslom producenta u kazalištu, ali i vođenjem društvenih mreža HNK u Šibeniku Koloper navodi da mu je posao u toliko olakšan jer na taj način uštedi na vremenu koji bi inače potrošio u održavanju komunikacije i prenosu podataka između njega kao proizvođača sadržaja i community managera kao onog koji sadržaj plasira, distribuira dalje.

 

S druge strane, gotova sva gradska poduzeća i ustanove imaju i rubrike za upit građana, odnosno novinara, ali i potrebne E- mail adrese pa bi se gradska uprava trebala zapitati koji je točno razlog zbog kojeg svi upiti idu preko njihovih leđa, metaforički rečeno.

 

- Što se nas tiče, mi smo na gradonačelnikov dopis odgovorili pozitivno iz razloga što imamo i radimo sve traženo u tom dopisu - kazao nam je Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga d.o.o., dodajući da očito ima onih koji to nemaju kad je gradonačelnik već uputio javni poziv. 


Sličnog razmišljanja je i prvi čovjek tvrtke Zelenilo d.o.o., Siniša Burić koji dio posla vezanog za komunikaciju s građanima obavlja osobno i ne samo virtualno, već i licem u lice. 

 

- To radim već deset godina. Imamo web stranicu, a s građanima komuniciram putem maila na koji osobno odgovaram. Osim toga, ja sam stalno na terenu pa se tako osobno susrećem s građanima i na taj način komuniciram s njima što je po meni najvažnije - kazao je Burić, dodajući da nema potrebu ni svoj rad ni sebe promovirati putem društvenih mreža te da se rezultati rada njegove tvrtke, njegovih djelatnika vide na svakom koraku.

 

Za tjedan dana od zaprimanja dopisa, svi ravnatelji i direktori dužni su gradonačelnika Burića u pisanom obliku izvjestiti o aktivnostima koje su poduzeli sukladno ispunjenju zadataka navedenih u spomenutom dopisu. 

Iz kategorije: Vijesti