Datum objave: 01. Lipanj 2016

FOTO: Superjahta ruskog milijardera Aleksei Mordashova u šibenskoj luci

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tiho i neprimjetno duž šibenske rivijere plovi, a u šibenskoj luci je i prenoćila luksuzna supebrza sportska jahta „Lady M“ ruskog milijardera Alekseja Mordashova.

 

Jahtu pokreću dva motora od kojih svaki ima 4 tisuće konjskih snaga, a dizajnirao ju je slavni dizajner brodova Leonard Nuovolari. Vrijednost superjahte Lady M procjenjuje sa na oko 60 milijuna dolara.

 


Vlasnik jahte „Lady M“, prve superjahte koja je ove godine uplovila u šibensku luku, je ruski milijarder Aleksej Mordashov, predsjednik kompanije Severstal, jedna od najvećih ruskih rudarskih kompanija koja posjeduje i čeličane, a ima 52 tisuće zaposlenih.

 

Severstal je jedan od najvećih svjetskih proizvođača željezne rude i koksiranog ugljena te dobavljač sirovina za građevinarstvo, automobilsku industriju, strojogradnju te gradnju postrojenja za eksploataciju nafte i plina. Osim u Rusiji, Aleksej Mordashov vlasnik je srodnih tvrtki u Ukrajina, Poljska, Liberija i Italiji. Prije dvije godine kompanija Severstal imala je prihod od gotovo 9 milijardi dolara.


Mordashov je osim toga ulagao kapital u ruski Tele 2, banku Rossiya i mnoge druge multinacionalne tvrtke, a poznat je i kao veliki dobrotvor. Prema aktualnim informacijama Aleksej Mordashov svake godine donira u dvobrotvorne svrhe više od 50 milijuna dolara.


Je li u Šibeniku popio barem kavu, nismo uspjeli doznati.  

Iz kategorije: Vijesti