Datum objave: 26. Kolovoz 2016

Šibenik nije odao počast umjetniku: Prebacivanje odgovornosti zbog komemoracije koje nije bilo

Šibenik News
Šibenik News

Grad Šibenik kao ni pripadajuće mu institucije u kulturi nisu prstom makli s namjerom da odaju počast nedavno preminulom akademskom umjetniku i pedagogu, Josipu Roci koji nas je napustio 18. kolovoza ove godine u 94. godini života. 

 

Povodom njegove smrti tehnički ministar kulture RH, Zlatko Hasanbegović uputio je sućut obitelji objavljen na stranicama Ministarstva kulture RH u kojem, između ostalog, stoji i ovo:

 

- Osobito je na ponos podatak da je Josip Roca inicijator ideje, koncepcije i programa Međunarodnoga festivala djeteta u Šibeniku, festivala koji i danas veliča dječju kreativnost i umjetničko izražavanje.  Njegova donirana djela Kabinetu grafike HAZU-a, Hrvatskom školskom muzeju i Muzeju grada Šibenika ostat će tako trajno kulturno dobro, a Josip Roca pamtit će se kao akademski slikar koji je osobnim aktivnostima ostavio trajni doprinos razvoju likovne pedagogije u hrvatskom obrazovnom sustavu - navodi se u pismu sućuti. 

 

Međutim, o odlasku velikana likovne umjetnosti koji se rodio u Šibeniku 1922. godinu, a kojemu je posvetio veliki dio svojih radova iako u njemu nije živio, šutio je Krešimirov grad. Komemoracije u Šibeniku nije bilo, a odgovornost se prebacuje s jedne osobe na drugu. 

 

- Grad Šibenik je ima svoje ustanove u kulturi, kao i Kulturno vijeće Grada Šibenika kao savjetodavno tijelo, te Vas upućujem na njihove ravnatelje i predsjednicu Kulturnog vijeća. Naime, i mi –Grad Šibenik- čekamo njihove prijedloge, jer su i osnovani kao ustanove i tijela da u ovakvim situacijama preuzmu inicijativu - odgovorili su iz Grada Šibenika zašto se Šibenik nije oprostio od velikana kakav je bio Roca, dodajući:

 

- Da podsjetim, 2011. godine Gradsko vijeće, na svečanoj sjednici u povodu Dana Grada, dodijelilo je Nagradu Grada Šibenika g. Josipu Roci – za sveukupni doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti i kulturi, te iznimno vrijednoj donaciji Gradu Šibeniku.

 

Zdenka Bilušić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika smatra da je komemoraciju morala organizirati gradska uprava.

 

- Smatram da je to sramota, ali ne mislim da ju je trebalo inicirati Kulturno vijeće jer je umjetnik zadužio Grad Šibenik. Ili šibensko Kazalište s obzirom da je Roca bio autor koncepta Festivala djeteta - kazala je Bilušić. 

 

Ni Muzej grada Šibenika čija je vrijednost narasla onog trenutka kad je muzejska zbirka umjetnina postala bogatija za preko 300 radova s potpisom Josipa Roce nije učinio ništa po tom pitanju, a ravnatelj Muzeja, Gojko Lambaša kazao je da o tome pitamo njegovu mlađu kolegicu, kustosicu Anitu Travčić koja je svojedobno pripremila izložbu umjetnika i monografiju. 

 

Prebacivanje odgovornosti za komemoraciju koja se nije dogodila išlo bi, ovim tragom, u nedogled, a konačan rezultat bio bi uvijek isti - Šibenik se nije oprostio od velikana kako dolikuje njegovom životu i radu jer ne zna vrednovati ono što ima i što mu je ostavljeno u nasljeđe. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti