Datum objave: 19. Studeni 2016

Laura Žarkov pobjednica biciklističkog natjecanja PU šibensko – kninske i BK „Faust Vrančić“

Diana Ferić
Diana Ferić

Pod pokroviteljstvom Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijske uprave šibensko-kninska u sklopu „Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020.“ i uz veliku pomoć biciklističkog kluba „Faust Vančić“ iz Šibenika, danas je na parkiralištu ispod u spomen igrališta Dražena Petrovića organizirala biciklističko natjecanje spretnosti u vožnji bicikla, učenika od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola Šibensko – kninske županije.

 

Cilj te preventivne akcije bila je edukacija za sigurno sudjelovanje u prometu pri vožnji biciklom. Sudionici ove akcije PU šibensko – kninske koji su na natjecanju u spretnosti vožnje bicikla položili test na poligonu i postigli vrijedne rezultate dobili su vrijedne nagrade među kojima su bila i tri vrhunska sportska bicikla.

 

Da je ovakva edukativna akcija, a ubuduće će se održavati redovno, neophodna ukazuju zabrinjavajući statistički pokazatelji. U proteklih deset mjeseci u šibensko – kninskoj županiji u prometu je ozlijeđeno 45 djece u dobi do 14 godina, od kojih devetoro teže, a 36 lakše. Od ukupnog broja ozlijeđene djece, njih 8 su ozlijeđeni kao vozači bicikla, 2 teže i 6 lakše, 13 kao pješaci, 5 teže i 8 lakše, dok su 24 djece ozlijeđeni kao putnici u vozilu, 2 teže i 22 lakše ozlijeđenih.
Današnja edukativna akcija pokazala je da su upravo takve edukativno – zabavne i natjecateljske manifestacije neophodno i da ih djeca odlično prihvaćaju.

 

 

Najbolje rezultate na ispitnoj biciklističkoj stazi te u spretnosti vožnje bicikla postigli su Laura Žarkov iz OŠ Primošten u ženskoj, te Bruno Baljkas, učenik OŠ Jurja Dalmatinca iz Šibenika i Josip Juras, učenik OŠ Meterize u muškoj konkurenciji učenika 5. i 6 odnosno 7. i 8. razreda. Oni su kao nagradu dobili vrhunske sportske bicikle vrijedne nekoliko tisuća kuna. Ukupna pobjednica natjecanja s najboljim rezultatom bila je Laura Žarkov, učenica 7. razreda OŠ Primošten koja je zahtjevnu ispitnu stazu savladala za 23,17 sekundi.

 

Osim Laure, Bruna i Josipa, iznimno dobre rezultate postigli su Daria Poljičak, učenica OŠ Juraj Dalmatinac iz Šibenika, te Ante Klarić, učenik OŠ Vodice, i Frane Gatara, učenik OŠ Jurja Dalmatinca. Oni su u svojim kategorijama zauzeli drugo mjesto te su kao nagradu dobili biciklističke kacige i sigurnosna svjetla za bicikle.

 

Na današnjem edukativnom natjecanju PU šibensko – kninske kojim se potiče unapređenje sigurnosti i zaštite djece u prometu vještinom vožnje bicikla i znanjem istaknuli su se Karmen Zoričić, Hana Huljev, Marko Milaković, Mate Đaković, Paško Duilo i Roko Rajčić.

 

Konkurencija je bila vrlo jaka, a razlika u postignutom vremenu za savladavanje natjecateljske biciklističke staze bila je tek 2,19 sekundi između najboljeg i naslabijeg rezultata.

 

Iz kategorije: Vijesti