Datum objave: 14. Prosinac 2016

Božićni medenjak:U povijesnoj jezgri nema blagdanskog štiha,a kamo li bajke

Diana Ferić
Diana Ferić

Neka vaša dekoracija bude najljepša božićna priča, pozvali su 25. studenog ove godine Turistička zajednica i Grad Šibenik poduzetnike i stanare u povijesnoj jezgri Šibenika najavljujući da će i ove godine, onima koji budu najoriginalniji i najmaštovitiji, dodijeliti zlatni, srebrni i brončani Medenjak, odnosno novčanu nagrade od 2 000, 1500 i 500 kuna. Sudeći po tomu kako izgledaju izlozi u staroj jezgru kao i balkoni i prozori kuća nisu ih baš motivirali. Čast nekolicini iznimaka poput vlasnika Deni designa, Novog Bagata i Heritage Life hotela.  Zanimljiv je i izlog suvenirnice NP Krka  u kojem su ukrašeni suveniri od prirodnih materijala. Šibenčani su poznati po svojoj inertnosti pa i nezainteresiranosti za slične akcije, ali zakazali su i organizatori koji su se zadovoljili samo pozivom upućenim preko medija.

 

„ Mislim da je poziv s propozicija da ukrasi budu uglavnom budu od prirodnog ili recikliranog materijala upućen kasno. Ja sam blagdanski izgled izloga i prilaza svog dućana već prije osmislio i počeo ih uređivati tako da s možda nisam do kraja uklopio“, kazao nam je Danijel Hrg iz „Deni designa“. Najoriginalnija je svakako vlasnica Novog Bagata u pustoj ulici Fausta Vrančića koja je izloge uresila samo onim što nudi i svom dućanu. Hotel Life Palace se potrudio unijeti blagdanski ugođaj na Medulićev trg. Posebno treba istaknuti i suvenirnicu Dana i Škrinjicu koji su reagirali i prije upućenog poziva.

 

Ove je godine zakazala i Đina Grbin, vlasnica butika Đina koja je lani svojom kreacijom suknje od borovih grana s blagdanskim ukrasima izazvala posebnu pozornost. „Vrijeme me je ove godine pregazilo jer sam imala puno zaostalog posla i nisam stigla ništa napraviti. Imala sam neke nove ideje, ali jednostavno nisam se mogla tome posvetiti“, kazala nam je.
Rok za prijavu za Božićni medenjak istekao je jučer, 13. prosinca.

Neki nisu uopće uresili svoje poslovne prostore i izloge,a većina je to napravila posve obično – pomoću nekoliko blagdanskih sjajnih balona i umjetnih aranžmana. Ništa što bi privuklo pozornost ili dalo blagdanski štih lokaciji na kojoj se nalaze. Kada se tome doda da je gradska uprava ukrasila samo jedna dio kalelarge i to do Medulićeva trga, a da u ulicu Fausta Vrančića nisu stavili niti jedna ukras onda je jasno da sve, više manje izgleda prazno i pusto. Nema nikakvog blagdanskog šušura, osim u đardinu koji je jedino bajkovita priča. Brojniji od primjetno ugrašenih su izlozi „ukrašeni“ bijelim papirom jer su ti poslovni prostori zatvoreni.

 

Na društvenim mrežama Božićnog medenjaka uopće nema osim što je na „eventu" samo objavljen poziv za  uređenje.

Iz kategorije: Vijesti