Datum objave: 05. Siječanj 2017

Vidović: Gradonačelnik ugrožava investiciju vrijednu milijune zbog 250 tisuća kuna godišnje

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Čekajući poziv na tematsku sjednicu Gradskog vijeća grada Šibenika na temu produženja koncesije za benzinsku crpu na obali u Šibeniku, članovi SDP-a Šibenik apostrofiraju, kako je kazao Franko Vidović, predsjednik GO SDP Šibenik, da tehničke pogreške u GUP-u nije bilo kad se on izglasavao.

 

- Na prijedlogu koji je išao pred gradske vijećnike na tekstualnom i grafičkom dijelu nije bilo nikakve benzinske postaje ni na obali ni na Vanjskom. Osim toga, osnova za izradu GUP-a su Strategija razvoja grada Šibenika i, s druge strane, planovi višeg reda. Što se tiče Strategije koja je donesena 2011. godine, ona je izglasana jednoglasno na Gradskom vijeću, i HDZ je glasao za nju. Napravljena je stručno i profesionalno. U njenoj izradi sudjelovali su i država Lučka uprava i županijska Lučka uprava – tvrdi Vidović.

 

Strategija razvoja grada koja je osnova GUP-u ujedno je i dokument temeljem kojeg se Grad Šibenik u nekoliko navrata aplicirao za sredstva fondova EU kojima su financirani neki od najvećih projekata poput revitalizacije dijela fortifikacijskog sustava Krešimirovog grada što bi bez postojanja Strategije bilo teško.

 

Ono što Vidovića i njegove stranačke kolege zanima jest zašto je Grad Šibenik pristao na godišnju dobit od oko 250 tisuća kuna koliko bi dobio od koncesije na benzinsku na obali koja bi po svemu sudeći trebala dopasti INA-u.

 

- Podaci s kojima izlaze u javnost je 200 milijuna kuna za 20 godina. To je procijenjena vrijednost prihoda INA-e. Jednostavnom matematikom, radi se o iznosu koji dobivaju Grad Šibenik i županijska Lučka uprava od oko 250 tisuća kuna godišnje. Prema tome nije mi jasno zašto zbog 250 tisuća kuna godišnje ugroziti investiciju vrijednu nekoliko milijuna eura i zbog čega ugroziti sadržaj koji je neophodan Šibeniku i, na kraju, pitanje gradonačelniku, ako je ta postaja legalna, zašto nikad nije ucrtana u katastar – upitao je saborski zastupnik sa šibenskom adresom.

 

 

Prema Vidoviću, gradonačelnik ne sluša odluke Gradskog vijeća niti slijedi primjere svojih prethodnika poput nekadašnje gradonačelnice Nede Klarić, također iz redova HZD-a, koja je pristala na tek kratkoročno produženje koncesije s idejom da to bude zadnja takva izdana za pumpu na obali.

 

Toga se držala i SDP-ova vlast između Nede Klarić i Željka Burića koji, kako tvrdi Vidović, nije radio u interesu grada kada je potpisivao sporazum s INA-om po pitanju TEF-a.

 

- Što se tiče ugovora INA-e i Grada Šibenika zbog TEF-a, nije mi jasno kako su se pumpe našle tamo, zašto je gradonačelnik pristao na takko nešto i jasno je da nije štitio interese Grada. Obvezao se na nešto što je izvan njegove ingerencije – ustvrdio je Vidović na jutros održanoj konferenciji za medije.

Iz kategorije: Vijesti