Datum objave: 24. Veljača 2017

Spašeno originalno ozvučenje Disco gimnazije iz 1980.!

Diana Ferić
Diana Ferić

Originalni zvučnici legendarnog disca u šibenskoj Gimnaziji koji je bio najvažnije okupljalište mladih od 1978. godine do Domovinskog rata, pronađeni su i bit će faksimilno obnovljeni. Većina pronađenih zvučnika potječe iz 1980. godine, a neki od njih imali su važnu ulogu u povijesti rock and rolla bivše države jer su bili dio razglasa na koncertu „Bijelog dugmeta“ kod Hajdučke česme u Beogradu, najvećeg rock koncerta koji ikada održan u ex Jugoslaviji.
Zvučnici su pronađeni u jednoj od prostorija Gimnazije Antuna Vrančića, a sačuvani su zahvaljujući direktoru gimnazije mr. sc. Josipu Paiću. Zvučnike je preuzeo šibenski stručnjak za zvučnike i ozvučenja Tomislav Vukorepa, jedan od čuvara baštine i tradicije Disco gimnazije. Kako smo doznali Tomislav Vukorepa će zvučnike faksimilno obnoviti tako da će ih se opet moći koristiti u posebnom prigodama.

Disco u gimnaziji Antuna Vrančića bio je pokrenut 1978. godine na inicijativu tadašnje predsjednice omladine u gimnaziji Tonkice Ercegović, a uz dopuštenje tadašnjeg direktora gimnazije profesora Ive Livakovića, a pokrenuo ga je profesor Vedran Jakšić. On je 1980. godine u Beogradu nabavio vrhunski razglas zahvaljujući kojem je disco u gimnaziji imao čak 40 zvučnika ukupne snage veće od 5000 vati. Tada nigdje osim u Šibeniku nije bilo moguće na sličan način uživati u rock glazbi. Ništa slično šibenskom gimnazijskom disco klubu nije postojalo. Bio je to bez konkurencije najmasovniji disco u ex Jugoslaviji, a prodavao je u prosjeku po 2400 ulaznica po večeri.
Tradiciju i baštinu šibenskog gimnazijskog disca izravno i na najbolji način njeguje Darko Relja Ritmo, osobno i kroz svoju udrugu „Disco gimnazija“. Veliki dio opreme tog legendarnog disco cluba čuva Tomislav Vukorepa, a dijelove ima još nekoliko čuvara baštine gimnazijskog disca.

Vrijedno je spomenuti da pronađeni zvučnici koji će biti sačuvani i obnovljeni služili i kao ozvučenje na znamenitim šibenskim gitarijadama.
Hvale je vrijedna odluka direktora gimnazije mr. sc. Josipa Paića da se taj dio gimnazijske i šibenske prošlosti sačuva. S Tomislavom Vukorepom dogovorena je suradnja pa će opre iz gimnazijskog disca biti izlagana i u sklopu buduće gimnazijske zbirke starih nastavnih pomagala i učila koja se upravo stvara.
 

Iz kategorije: Vijesti