Datum objave: 01. Lipanj 2017

Večeras se otvara izložba o savezničkom bombardiranju Šibenika, pogledajte fotografije!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Savezničko bombardiranje Šibenika (1943. - 1944.) - iz dnevničkih zapisa Radoja Novaka" naziv je izložbe koju je u povodu međunarodnog Dana arhiva pripremio DRžavni arhiv u Šibeniku. Izložba će biti otvorena u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika u 20 sati.

Autor kataloga izložbe je muzejski savjetnik Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš. Zaninović je za ovu prigodu obradio i pripremio autentične dnevničke zapise Radoja Novaka, svjedoka i kroničara savezničkih bombardiranja Šibenika 1943. i 1944. godine. On je Novakove dnevničke zapise usporedio s poznatim povijesnim izvorima te tako došao do novih spoznaja o ratnoj kataklizmi Šibenika koja je trajala od 16. studenoga 1943. godine do 28. listopada 1944. godine.


U tom razdoblju Šibenik saveznički su zrakoplovi bombardirali Šibenik najmanje 37 puta. Šibenik je pretrpio teška razaranja koja su zauvijek promijenila njegov izgled. Broj žrtava nikada nije do kraja i pouzdano utvrđen, a prema dostupnim podacima poginulo je najmanje 320 civila.
Poslije Drugog svjetskog rata materijalna šteta koju je počinilo savezničko zrakoplovstvo u pravilu je pripisivana okupacijskoj vlasti, pa su se za tu kolateralnu štetu, u slučaju Šibenika i drugih dalmatinskih gradova, teretile Kraljevina Italija i Treći Reich.

Žrtve bombardiranja Šibenika nikada nisu dobile pravo na sjećanje i nigdje u Šibeniku ne postoji ni najmanji spomen na njih.
 

Iz kategorije: Vijesti