Datum objave: 11. Srpanj 2017

PAPA FRANJO: Hostija od GMO pšenice je valjana, a sa šećerom ili voćnim okusom nije

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Hostije "obogaćene" šećerom, medom ili voćnim okusima teška su povreda sakramentalne stege, a prihvatljive su hostije pripravljene s genetski modificiranim organizmima.

Ovi napuci dio su sakramentalne stege koju je u katoličkoj crkvi pokrenuo papa Franjo. Okružno pismo s napucima posredstvom Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu dobili su svi biskupi i moraju ih poštivati. Svjetovnim riječima rečeno papa Franjo je suspendirao potrošačku kupovinu hostija i misnog vina u supermarketima i putem interneta te se založio da ta euharistijska hrana ima kontrolirano porijeklo i sve potrebne certifikate o ispravnosti i čistoći, a od biskupa je zatražio da vode računa o kvaliteti kruha i vina namijenjenih za Euharistiju te da ih pripremaju stručne i educirane osobe.

Papa je pokušao kompromisno riješiti i problem bezglutenskih hostija. Svjestan da hostije koje su potpuno bez glutena nisu prikladne za za Euharistiju dozvolio je njegovo djelomično ograničenje u hostijama za vjernike oboljele od celijakije i netolerancije na gluten, ali bez stranih dodataka i postupaka koji izobličuju kruh.


Mošt, odnosno sok od grožđa, svjež ili konzerviran čije je vrenje prekinuto zamrzavanjem, ili na neki drugi način valjana je materija za Euharistiju, a valjanim euharistijskom materijom može se smatrati i ona koja je pripremljena s genetski modificiranim organizmima.
 

Foto: servizio Fotografico L Osservatore Rommano

Iz kategorije: Vijesti