Datum objave: 29. Srpanj 2017

BRODARICA Ronioca koji se utapao spašavao je proslavljeni vaterpolist Ante Mile Nakić

Diana Ferić
Diana Ferić

Roniocu kojem je jučer pozlilo na plaži na Brodarici prvi je u pomoć priskočio Ante Mile Nakić, proslavljeni internacionalni vaterpolski trener koji je vodio najbolje klubove Grčke i Saudijske Arabije te bio trener izbornik i trener reprezentacija četiriju država, Jugoslavije, Grčke, Slovačke i Irana, a od 1992. godine ima status veleposlanik hrvatskog sporta, prvi Šibenski sportaš ovjenčan nagradom Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo „Matija Ljubek“.

Ante Mile Nakić, kojeg Šibenčani zovu šjor Mile, jučer je brodaričkoj plaži čitao knjigu kada je tridesetak metar od obale ugledao čovjeka koji se drži za bovu i zove u pomoć.
-Odmah sam skočio i zaplivao prema njemu. Dok sam trčao prema moru uspio sam pozvati jednog mladog čovjeka pa smo zajedno krenuli pomoći nesretniku. Kada smo mu prišli na dva tri metra iznenada je potonuo, ali smo ga uspjeli izvući na površinu.

Držeći utopljeniku glavu iznad vode šjor Mile i drugi spasitelj dovukli su čovjeka u ronilačkom odjelu i s ulovljenom ribom na pojasu oko pasa na plažu i pokušali ga reanimirati. U pomoć im je priskočio nepoznati turist koji se vozio biciklom. Kazao je da je liječnik i odmah mu je pružio prvu pomoć. Ubrzo je stigla ekipa Hitne pomoći koja se za život nesretnog ronioca borila punih sat vremena, ali na žalost nije ga uspjela spasiti.
-Na plaži je bilo puno ljudi, kazao nam je šjor Mile, ali nitko nije pokušao pomoći utopljeniku. Hitna je pomoć došla zaista brzo. Na žalost nesretniku nije bilo spasa. Koliko sam saznao uzrok smrti nije bilo utapanje nego zatajenje srca.

Ronilac koji je umro na brodaričkoj plaži poznat je Brodaričanima kao strastveni ribolovac koji već godinama ljetuje na Brodarici. Živi u Zagrebu gdje je također bio poznat kao strastveni ribolovac. Prije dvadesetak godina o njemu se puno pisalo jer je bio stradao u bizarnoj nesreći dok je bio u ribolovu. Preživio je strahoviti strujni udar kada se pel njegove udice zapleo u žice dalekovoda. Od udara struje od 10 000 volti zadobio je teške opekotine na više od 70 posto tijela. Liječio se u Sloveniji duže od godinu i pol dana, a kada je ozdravio vratio se svojoj najvećoj strasti - ribolovu. U moru na Brodarici pozlilo mu je oko 11,30 sati, a akcija spašavanja i borbe za njegov život trajala je sve do 13,30 sati kada je konstatirana smrt.

Ante Mile Nakić, koji ga je spašavao šibenski je pravnik, međunarodni vaterpolski trener, trener reprezentacija četiriju država, trener VK "Solaris" prvog šibenskog kluba koji je ušao u najviši rang državnog natjecanja, član Stručnog savjeta VK "Solaris", veleposlanik Hrvatskog olimpijskog odbora i dobitnik nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora "Matija Ljubek"


Zbog ozljede prestao je igrati vaterpolo 1967. godine. Bio je trener VK "Šibenik", a potom, 1973. godine, VK "Solaris" kojeg 1975. godine, kao prvi sportski klub u povijesti Šibenika, uvodi u najviši rang državnog natjecanja, zatim slavnog Grčkog "Olympiakosa" bio je trener omladinske i seniorske reprezentacije Jugoslavije, a nakon toga bio trener vaterpolskih ekipa i reprezentacija Grčke, Irana, Slovačke i Saudijske Arabije. Bio je izbornik i trener reprezentacija četiriju država: Jugoslavije, Grčke, Slovačke i Irana. Veleposlanikom hrvatskog sporta Hrvatski olimpijski odbor proglasio ga je u Domovinskom ratu, 1992. godine.

 

Iz kategorije: Vijesti