Datum objave: 04. Prosinac 2017

Željko Petreš snimio dokumentarni film o šibenskoj operi „Turia i Plamenko“

Diana Ferić
Diana Ferić

Dokumentarni film o prvoj 100 posto šibenskoj operi „Turia i Plamenko“, koja je praizvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik 1. prosinca 2016. godine snimio je i na Youtubeu objavio, filmski snimatelj, redatelj i producent Željko Petreš.

Dokumentarc ja dostupan na linku: https://youtu.be/elLIFhOwwW4, a toliko je neodoljivo vedar i zabavan da je nemoguće pogledati ga samo jednom.

Pertreš je bio producent te prve opere koja je nastala i postavljena na scenu u Šibeniku Skladao ju je Borna Erceg, student klavira na Muzičkoj akademiji u Splitu, a libreto je napisala Jelena Pletikosa, studentica Muzičke akademije u Splitu.

„Turia i Plamenko“ komična je opera o razmaženoj princezi, koju otac, zaljubljen u svoju sluškinju, pokušava udati. Kako bi joj što prije našao ženika, organizira igru pogađanja zagonetki na kojoj se razvija fabula komedije zabune. Priča o Turiji i Plamenku koju su glazbom i pjevanjem ispričali živopisni likovi oduševila je šibensku publiku koja je kraj opere dočekala na nogama i nagradila je nezapamćenim aplauzom.

Ulogu Turie igra Jelena Pletikosa dok se u glavnoj muškoj ulozi Plamenka izmjenjuju Marin Vitas i Vjekoslav Kaštelančić, lik kralja tumači Vice Šiljeg, a Sunčice Valnea Vretenar i Petra Crnjac, dok se u ulozi paža izmjenjuju Tea Požgaj i Mila Ždero.
Članovi orkestra bili su Lana Plančić i Jelena Žaja, violine, Zvonimir Perković i Nina Lucia Perina, violončela, Nikola Kapitanović, flauta, Roko Radeljak i Marta Burazer, klarineti Marijan Kuvačić, truba i Robert Garofulić, trombon. Pijanist i dirigent bio je Borna Erceg, a miševi i mačke glumili su članovi zbora Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku. Miševe i mačke glumili su članovi zbora Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, izvrsni kostimi djelo su Sare Lovrić Caparin, sjajnu scenografiju potpisuje Branko Lovrić Caparin, a na vrhunska šminka, remekdjelo kazališne šminke, djelo je Rade Periša.

Dokumentarni film Željka Petreša govori o tome kako je opera „Turia i Plamenko“ nastala. Film je nevjerojatno zanimljiv, lucidno složen i zabavan iako je riječ o iznimno ozbiljnom redateljskom i scenarističkom djelu.

Obavezno pogledati! https://youtu.be/elLIFhOwwW4

 

Iz kategorije: Vijesti