Datum objave: 13. Prosinac 2017

ŠIBENSKA LUGANIGA: "Djelo" od danas u svojim mesnicama nudi pravu šibensku luganigu

Diana Ferić
Diana Ferić

Pravu šibensku luganigu prema receptu prvog šibenskog kobasičara Vinka Novakovića iz 1922. godine oplemenjenu plodovima škrte zemlje i truda šibenskih težaka, od danas pod imenom ŠIBENSKA LUGANIGA ORIGINAL domaći trgovački lanac "Djelo" nudi u svim svojim mesnicama.


Klasičnu kobasicu luganigu karakterističnu za talijanske oblast i Trento i Veneto koja je u Italiji odavno prepoznata kao gastronomski brend, a u Šibeniku se prvi puta u pisanim povijesnim izvorima spominje 1754. godine, po dolsku u Šibenik ukusu Šibenčana koristeći izvorne šibenske proizvode i šibensku gastronomsku tradiciju, prilagodio je mesar i kobasičar Vinko Novaković. Tradiciju šibenske luganige nastavio je njegov zet Ivo Mutavdžić, a od zaborava i nestanka spasio ju je vrijedni čuvar šibenske kulinarske baštine Zdeslav Maričić.

Izvornu šibensku luganigu prema receptu Vinka Novakovića, prema receptu pronađenom 2016. godine, rekonstruirao je mesar domaćeg trgovačkog lanca "Djelo" Kristijan Gorčan. Luganigu s četiri autentična šibenska sastojka po kojima se razlikuje od talijanske luganige, ali i svih ostalih vrsta te aromatične kobasice koje pod sličnim imenima postoje u svim zemljama duž sjeverne obale Mediterana te u Bugarskoj, Austriji i Njemačkoj, na javnoj su degustaciji u pivnici "Liro" predstavile udruge "Volim Šibenik" i "Luganiga". Zahvaljujući specifičnim lokalnim sastojcima šibenska je luganiga registrirana kao zasebni šibenski specijalitet pod nazivom ŠIBENSKA LUGANIGA ORIGINAL.

Kao poželjni originalni fast food šibensku je luganigu na advetskom sajmu u Đardinu, na šibenskoj Adventuri, 6. prosinca prvi puta ponudio ugostitelj Zvonko Mučalo vlasnik popularnog sport caffea "Maron", a od jutros se ta slasna i mirisna kobasica može po iznimno povoljnim cijenama nabaviti u svim mesnicama domaćeg trgovačkog lanca "Djelo".

Originalna šibenska luganiga, a to je važno znati, ne sadrži nikakve konzervanse, pojačivače okusa i bilo kakve aditive. Proizvodi se ručno od čistog mesa i svježih prirodnih sastojaka i nadjeva u janjeća crijeva.

Odlična je kao tradicionalni dodatak blagdanskim mesnim juhama i rambašićima, a još je bolja pečena na gradelama ili kao dodatak rižotima i sličnim jelima. Sjajno se slaže s friganim jajima i mnogim drugim jelima, a najslađa je kada je se peče dok ne dobije zlatnu boju pokapati maslinovim uljem i uživati samo sa svježim kruhom.

ŠIBENSKA LUGANIGA ORIGINAL može se kupiti u svim mesnicama "Djela" po cijeni od 46, 99 kuna za kilogram:

D5
TISNO, VEL. RUDINA 2

D10
VODICE, PUT GAĆELEZA 5A

D11
VODICE, KNEZA BRANIMIRA 67

D17
RAŽINE, KRAPANJSKA CESTA 1B

D21
PRIMOŠTEN, LOKVICA 6

D29
LOZOVAC, TROMILJA BB

D46
JEZERA, PUT ZARATIĆA 3

D62
ROGOZNICA, ANTE STARČEVIĆA 32

a.d.v. promidžbeni tekst
 

Iz kategorije: Vijesti