Datum objave: 15. Siječanj 2018

Traži se novac za uređenje Brešanove spomen sobe u bivšoj Kazališnoj kavani u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt uređenja spomen sobe Ive Brešana, koja bi se trebala nalaziti u prostoru bivše Kazališne kavane, u prizemlju upravne zgrade HNK Šibenik nije usporio navodni spor oko tog prostora i njegovog preuzimanja već nastojanje da se novac za njega osigura izvan redovnog proračuna šibenskog kazališta, ističe njegova ravnateljica Maja Trlaja.

 

„Prostor bivše Kazališne kavane je vlasništvo HNK u Šibeniku, nije opterećen pravnim odnosima te ga već neko vrijeme koristimo kao skladišni prostor za potrebe tehnike i za potrebe Festivala tako da s tim nemamo nikakvih problema. Projekt „Brešanova soba“ stajao bi oko 800 000 kuna,a moj prijedlog, uz ideju za memorijalnu sobu, je da se projekt realizira isključivo iz vanjskih izvora financiranja. U skladu s tim je napisano nekoliko aplikacija i zamolbi prema poslovnim subjektima“, ističe Maja Trlaja.

 

Projekt "Brešanova soba" je osmišljen i predložen u kolovozu 2017. nakon što je materijalne ostavštine Vinka Brešana, sin Ive Brešana svu njegovu ostavštinu darovao Gradu Šibeniku.

 

„U suradnji s Arhitektonskim studijem "25,4" napravljeno je idejno rješenje projekta i procjena troškova te arhivski popis i dokumentiranje donirane građe od strane vanjskog stručnog suradnika. Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za obnovu kazališne zgrade i upravne zgrade Kazališta koja sadrži i muzeološku koncepciju. Realizacija projekta će biti u skladu s ostvarenim prihodima iz ovih aktivnosti“, doznajemo ravnateljice HNK Šibenik Maje Trlaja.
 

Iz kategorije: Vijesti