Datum objave: 22. Veljača 2018

Zatvoren Maslenički most. Mora se preko Obrovca. Nije to ništa, prije se išlo preko Rijeke!

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada bura i loše vrijeme onemoguće promet preko Masleničkog mosta, mora se do Šibenika i Splita putovati preko Gračaca i Obrovca. Takva nevolja danas je drama nacionalnih razmjera, ali nije uvijek bilo tako.

Tridesetih godina 20. stoljeća kada se do Zadra, Šibenika i Splita zbog orkanske bure i nanosa snijega na željezničkoj pruzi i cestama od Gračaca do Obrovca i od Gračaca do Knina nije moglo doći ni vlakom ni cestom, putnicima koji su putovali iz Zagreba za Zadar, Šibenik i Splita bio je omogućen alternativni put „kojim mogu putovati sigurno i udobno“.

Alternativa je bila da putuju vlakom iz Zagreba u Rijeku „gdje se mogu ukrcati na čekajući parobrod Rijeka - Metković koji redovno dodiruje Zadar, Šibeniku, Trogiru, Splitu i Makarsku".

Ta praksa je bila uobičajena jer je gotovo svake zime sve do Drugog svjetskog rata dolazilo do prekida prometa zbog snježnih nevolja na pruzi Gračac – Knin i cestama Gračac – Knin i Gračac – Obrovac. Negodovanja nije bilo, a puno odustajanja od putovanja.
 

Iz kategorije: Vijesti