Datum objave: 23. Veljača 2018

Šibenčani Joško Zaninović i Marko Menđušić sudionici otkrića koje mijenja povijest čovječanstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Povjesničari i arheolozi Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš i Marko Menđušić iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku, bili su dio globalnog tima od 117 znanstvenika iz 82 institucije iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država koji je kroz projekt „The genomic history of southeastern Europe“, došao do senzacionalnih otkrića koja mijenjaju sliku povijesti čovječanstva.

Riječ je drugoj najvećoj svjetskoj studiji analiza drevnog ljudskog DNK i prvoj koja je dala neprocjenjivo vrijedne podatke o pretpovijesnim migracijama, porijeklu i životu ljudi u jugoistočnoj Europi te na području današnje Hrvatske pa i Šibensko – kninske županije.

Istraživanje je provedeno pod vodstvom Davida Reicha sa sveučilišta Harvard, Iaina Mathiesona sa sveučilišta Pennsylvania i Rona Pinhasija sa sveučilišta u Beču. U njemu su sudjelovali eminentni svjetski znanstvenici iz područja genetike, biološke antropologije i arheologije, a hrvatski znanstvenici, među kojima su bili Zaninović i Menđušić, potporu su dobili kroz znanstveni projekt Hrvatske zaklade za znanost „Rekonstrukcija prapovijesnog (od neolitika do brončanog doba) načina života na području Hrvatske – multidisciplinarni pristup“

Rezultati tog golemog istraživanja genetske strukture prapovijesnih populacija jugoistočne Europe koje je donijelo senzacionalne znanstvene spoznaje, objavljeni su u novom broju jednog od najutjecajnijih svjetskih znanstvenih časopisa „Nature“.

Znanstvenici su otkrili kada su u naše hrvatske krajeve stigli prvi zemljoradnici iz Anatolije i kada je došlo do njihovog prvog doticaja starosjedilaca lovaca skupljača i tih prvih zemljoradnika. Bilo je to sredinom 7. tisućljeća pr. Kr., dakle prije oko 9000 godina. Do tog otkrića došlo se analizom ostataka 225 osoba koje su živjele na jugoistoku Europe između 12.000. i 500. godine pr. Kr. Potvrđena je i prisutnost pojedinaca koji svoje porijeklo vuku iz euroazijskih stepa, i to čak dvije tisuće godina ranije nego što se do sada mislilo.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/techsci/senzacija-istrazivanje-koje-mijenja-povijest-nasih-prostora-1228054 - www.vecernji.hr

Fotografije: www.heritagedaily, Borko Rožanković / Kaducej d.o.o. i University Of Wyoming USA
 

Iz kategorije: Vijesti