Datum objave: 07. Ožujak 2018

Dr.sc. Irena Bralić nova je Šibenska grandeca, a Nada Škarica dobila titulu "Ikona stila"

Diana Ferić
Diana Ferić

Docentica, dr.sc, Irena Bralić Šibenčanak po rođenju i uvjerenju, koja vodi svoju pedijatrijsku ambulantu u Trogiru i predaje na Medicijskom fakultetu u Splitu te živi na relaciji Trogir – Šibenik – Split – Zagreb, uspješna organizatoricam stručnih skupova pedijatara i specijalizanata pedijatrije i to uvijek na šibenskom području proglašena je večeras Šibenskom grandecom na svečanosti koja je održana u Muzeju Grada Šibenika.

 

Tu je titulu, koju Udruga Volim Šibenik u suradnj s Muzejom i lokalnim medijima dodjeluje drugu godinu za redom , ponijela i kao velika humanistica jer je na njezinu inicijativu lani dio prihoda od stručnog skupa pedijatara koji je organizirala u Solarisu uplaćen za stipendiranje troje studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To joj je priznanje uz repliku glave Lijepe Jelena sa šibenske katedrale te skulpturun “Cvit iz kamena”, koju je izradila mlada kiparica Tijana Mihailović uručila prva Šibenska grandeca, koja je tu titulu zaslužila lani, također liječnica, anesteziologinja Danči Mihovilčević.
- Prije svega čestitam organizatorima što su se uopće sjetili riječi 'Šibenska grandeca', to je nešto doista časno i velebno i pamtit ću ovaj trenutak cijeli život. Ja ne bih bila 'grandeca' bez svoje obitelji, i uvijek kažem da su moj najveći ponos moja djeca, Katja i Ante. Hvala vam na izboru i nominaciji. Biti izabrana za 'Šibensku grandecu' doista mi znači puno i to mi je inspiracija i obveza za budući rad. Ovu nagradu dijelim sa svim svojim kolegicama i kolegama pedijatrima diljem Lijepe naše rade najplemenitiji i najuzvišeniji posao – brinu o zdravlju naše djece koja su nam budućnost“, kazala je nakon proglašenja dr.sc. Irena Bralić.
Ona je autorica je i stručna urednica priručnika za roditelje "Kako zdravo odrastati", sveučilišnog udžbenika "Prevencija bolesti u dječjoj dobi" te sveučilišnog priručnika "Cijepljenje i cjepiva" kojeg je posvetila svom gradu i svim generacijama Šibenčana za 950. rođendan Šibenika.

 


Titulom ju je okitilo povjerenstvo u kojem su bili predstavnici Grada Šibenika, Muzeja Grada Šibenika, Udruge Volim Šibenik te lokalnih medija. Za nagradu je bilo nominirano ukupno deset žena, a povjerenstvo je odlučilo da je upravo Irena Bralić od ovogodišnjih kandidatkinja svojim nesebičnim radom zadužila sugrađane.

Posebnu titulu nazvanu „Ikona stila“, koja se dodijelila prvi put, dobila je poznata Šibenčanka Nada Škarica, koja je ovjenčana lovorovim vijencem za dugogodišnje njegovanje prepoznatljivog i ekstravagantnog stila u odijevanju.

 

Ostalih devet kandiranih žena dobilo je posebna priznanja i također repliku glave Lijepe Jelene,a sve su se složile da je izabrana Grandeca zapravo prva među jednakima i da je to što su ih građani prepoznali, predložili i što su nominirane isto tako vrlo vrijedno.

 

 

To su, Ivana Kalebić, učiteljica razredne nastave u OŠ Jurja Šižgorića učenicima poklanja sve svoje slobodno vrijeme, a snimili su više filmova o Šibensko- kninskoj županiji, Šibeniku i nacionalnim parkovima Krka i Kornati; Anita Aužina, koja je kao predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinska Šibensko–kninske županije i osobno, organizirala je niz humanitarnih akcija za pomoć potrebitima na području županije i šire; Marija Rita Rando Baranović, šibenska nevista koja u Šibeniku živi više od 30 godina i sve vrijeme radi na unaprjeđenju suradnje između Italije i šibenske regije ujedno je i predsjednica Kluba žena oboljelih od karcinoma dojke šibenske Lige protiv raka i volonterski radi na osvješćivanju žena o toj teškoj bolesti i potrebi prevencije. Jadranka Fržop, pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo Šibensko – kninske županije ušla je u nominaciju zbog toga što svojim radom, izvan profesionalnog dijela posla, značajno pridonosi razvoju otočnog gospodarstva i otočnih proizvod.

Vinka Karađole Cvita dugogodišnja šibenska obrtnica i floristica svoje je originalne cvjetne aranžmane donirala različitim manifestacijama, danas radi kao nastavnica u Strukovnoj školi u Šibeniku i angažirana je na obrazovanju učenika s posebnim potrebama;Anđa Jelavić, proslavljena košarkašica i osnivačica košarkaške akademije za djevojčice promovira taj sport među mladima i radi na razvoju ženske košarke; modna kreatorica Loredana Bahorić svojim modnim brendom „Charlie design“ koji je nastao u Šibeniku promovira kroz promociju svog brenda i 30 – godišnjeg rada Šibenik koji je od osnutka do danas prisutan i u Šibeniku.; gimnazijska profesorica povijesti Jasminka Paić volonterski educira srednjoškolce o zavičajnoj povijesti i pokreće brojne projekte, a njezini učenici redovno osvajaju državna priznanja te pijanistica Gordana Pavić je predložena zbog njezinog doprinosa unaprjeđenju glazbenog života Šibenika, sudjelovanja na brojnim glazbenim manifestacijama te uspješnog rada s mladim glazbenicima.

 

A da iza njih stoji povjerenje i priznanje pokazalo se i večeras. Tako su predstavnici Hrvatskog otočnog proizvoda iz Zlarina i s Prvića došli podržati Jadranku Fržop i ovaj izbor donijevši sa sobom neke svoje proizvode. Slijepi dječak Mate Bralić i njegova majka pridružili su se na svečanosti u prvom redu kandidatkinji Aniti Aužina koja im je sa svojim kolegicama iz Zajednice žena Katarina Zrinska pomogla. Svi učenici razreda koje je protekle četiri godine u OŠ Jurja Šižgorića vodi Ivana kalebić bili su s njom i večeras, a ona je posebno istaknula da joj je kandidatura i nominacija najvažnije zbog toga što njezinim učenicima potvrđuje da se trud i rad isplate.

 

 

Gordana Pavić večeras nastupila s talentiranom učenicom Lucijom Perina, a bodrila ih je i Lucijina profesorica u Glazbenoj školi Vanja Bošnjak.

Zbog spriječenosti četiri kandidatkinje i to Loredana Bahorić, Jasminka Paić, Anđa Jelavić i Vinka Karaođele Cvita nisu bile na večerašnjoj svečanosti proglašenja još jedna Šibenske grandece.

 

Poseban štih svečanosti dale su glazbenica Nataša Plazibat Cvita i njezine dvije kćeri Ema i Nikoleta koje su s njom otpjevale pjesmu Šibenska grandeca koju je napisao Dinko Škevin, koji je i član Povjerenstva za izbor Šibenske grandece, a nastupila je i grupa Bloom.

 

Iznenađenje je bio šibenski pjesnik i tekstopisac Frane Bilić koji je za ovogodišnju dodjelu priznanja Šibenska grandeca napisao posebnu pjesmu, u jesenjinovskom stilu, koju je i pročitao.

 

Na svečanosti su bile brojne Šibenčanke i Šibenčani – sve vijećnice u Gradskom vijeću Grada Šibenika, javni djelatnici, predstavnici različitih udruga i drugi koji podržavaju ovaj projekt cilj kojega je promoviranje žena koje volonterski, nesebično i altruistički rade za svoj grad i javno dobro.

 

Svečanost proglašenja Šibenske grandece 2018 sponzorirali su Turistička zajednica Grada Šibenika, Šibensko – kninska županija, Signal d.o.o. Suvenirnica samostana sestara benediktinki Šibeniku, Vinarija Vinopol i Vinarija Rak.
  

Iz kategorije: Vijesti