Datum objave: 05. Lipanj 2018

Veleposlanici i načelnik Općine Murter ronili s Curavićem i vadili plastični otpad iz mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Šest veleposlanika zaronilo je u more na Murteru kako bi zajedno s članovima organizacije WhiteFlag International pod vodstvom Kristijana Curavića pomogli u čišćenju Jadranskog mora i to  veleposlanici Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije. Pridružio im se i načelnik Općine Murter Toni Turčinov.

 

Dan prije su imali obuku iz ronjenja.

 

"Nitko od nas bio veleposlanik, političar ili bilo što drugo nema pravo zatvarati oči pred zagađenjem mora jer to je problem svih nas podjednako", kazao je Curavić.

 

Akcija je organizirana povodom Svjetskog dana zaštite okoliša kojemu je ove godine tema 'Borba protiv zagađenja plastikom'.

 

 

Okupljene sudionike akcije pozdravio je i šibensko-kninski župan Goran Pauk. „Vjerujem da će ova hvalevrijedna inicijativa uvelike doprinijeti podizanju svijesti naših građana i turista o važnosti boljeg gospodarenja otpadom, očuvanja, zaštite i sustavnog čišćenja Jadranskog mora. Zahvaljujem svim veleposlanicima koji su podržali ovaj projekt pa čak i osobno zaronili za zaštitu i očuvanje našeg mora. Svima skupa želim uspješan daljnji rad na provedbi ovog projekta i da kod svakog sljedećeg zarona izronjeni „ulov“ bude što manji jer ćemo upravo na taj način moći mjeriti uspješnost svih aktivnosti zaštite i očuvanja mora.“, kazao je župan Goran Pauk.

 

Ta prva diplomatska ekološka akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o problemu koji je jedan od najvećih u svijetu - golemoj količini plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pak pluta morskim strujama te nerijetko ugrožava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da 8 milijuna tona plastike ulazi u ocean svake godine, zbog čega su znanstvenici pozvali na restrikcije njezine upotrebe. U prosincu prošle

godine više od 200 država se obvezalo ograničiti plastično zagađenja oceana, upozorivši da bi je do 2030. u morima moglo biti više od riba, piše Reuters.

 

Akcijom čišćenja na Twitteru se pohvalio i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish. 'Ono kad se osjećaš kao James Bond, a izgledaš kao oveći pingvin. Jučerašnje treniranje za današnju akciju s kolegama veleposlanicima, čišćenje smeća iz Jadrana', napisao je Dalgleish na Twitteru uz fotografiju sebe u ronilačkom odjelu.

 

Iz kategorije: Vijesti