Datum objave: 09. Lipanj 2018

Unatoč katastrofičnim najavama na šibenskoj pijaci su danas bile uglavnom domaće pomidore

Diana Ferić
Diana Ferić

Domaći proizvođači rajčica od srijede su na teškim mukama – obustavljen je, naime, otkup ovog domaćeg povrća budući da su police trgovina preplavljene pomama iz uvoza, koje se već nude i po akcijskim cijenama, najavljuju u Slobodnoj Dalmaciji.Takve pomidore mogu se naći i na šibenskoj pijaci, ali rjeđe. Prevladavaju ipak one iz Vrane, Donjeg polja, skradinskog zaleđa...

 

Uvozne rajčice u Hrvatsku već mjesecima stižu iz Poljske, Albanije, Nizozemske i Turske, a prodaju se po cijeni od 5,99 kuna za kilogram (akcijskoj) do 10 kuna. Zbog ovako niskih iznosa otkupljivači ucjenjuju domaće proizvođače rajčica tražeći da i oni drastično spuste cijenu svojih proizvoda, premda je kod nas berba tek počela i trajat će sve do 1. rujna. Država jednostavno ne nameće normalne regule trgovačkim lancima kako bi zaštitila svoje proizvođače već ih žrtvuje.

 

Slično se sprema i uzgajivačima višanja. Takva je priča vezana i za  drugog voća i povrća, ali na šibenskoj pijaci danas se mogli ipak naći svašta i djelovala je bogato.
 

Iz kategorije: Vijesti