Datum objave: 11. Srpanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Prva nogometna utakmice Šibenčana protiv Engleza

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 92 godine, ne baš točno na današnji dan, ali vrlo blizu i u ozračju večerašnje utakmice Hrvatska : Engleska, 20. srpnja 1926. godine odigrana je prva nogometna utakmica šibenskih protiv engleskih nogometaša.

Riječ je o utakmici NK "Jadran" : "Engleska mornarica" koja je upriličena nakon uplovljavanja brodova britanske ratne flote u Šibensku luku. Utakmica je odigrana na igralištu u Mandalini, a pobijedili su Englezi 6 : 0 što nije ni čudno kada se zna da su za ekipi "Engleske mornarice" igrali iskusni nogometaši među kojima je bilo i profesionalaca, a boje Šibenika je branila mlada ekipa "Jadrana" sastavljena uglavnom od šibenskih srednjoškolaca ponajviše gimnazijalaca.

NK "Jadran" bio je osnovan 1925. godine. Za taj klub, iz kojeg je kasnije nastao slavni šibenski "Osvit", igrali su Joso Žaja, Grgo Zlatoper, Pero Zlatoper, Šime Vulinović, Ante Vučić, Ivo Roščić, Veljko Osmak, Noris Koštan, Mita Jovanović, Krste Dedić, Ezio Damiani te mladići iz obitelji Kulušić, Kandido i Čolović.

Prvi predsjednik NK "Jadran" bio je znameniti šibenski sportski djelatnik Filip Babić, a u upravi kluba bili su brojni ugledni Šibenčani među kojima je bilo liječnika i doktora prava pa i nekoliko uglednih općinskih dužnosnika.

Poraz "Jadrana" od "Engleske mornarice" nitko u Šibeniku nije shvatio tragično. Štoviše svi su bili zadovoljni, a ponajviše nogometaši "Jadrana" zato što su imali "čast i prigodu učiti od najboljih".


 

Iz kategorije: Vijesti