Datum objave: 08. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - 2500 Šibenčana na velebnoj proslavi 10. rođendana Jadrije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko kupalište "Jadrija" gotovo je potonulo pod teretom navale Šibenačan koji su došli na velebnu proslavu 10. rođendana tog popularnog morskog kupališta, javile su splitske novine. Međutin, ne zna se, zapisao je šibenski novinar Manfred Makale, je li do tolike navale Šibenčana od kojih se mnogi inače nikada ne vide n Jadriji, došlo zbog rođendanskog slavlja ili su se namamili izborom Miss Jadrije?

Prema službenim izvješćima 9. kolovoza 1932. godine na proslavu 10. rođendana "otvora kupališta" na Jadriju je došlo više od 2500 Šibenčana. Oko 16 sati masa razdraganog svijeta bila je takva da se kupalištem uopće nije moglo kretati, a pred kupališnom restauracijom bila je takva navala da se nitko nije mogao ni maknuti.

Šibenčane je na Jadriju, a to je bila posebna atrakcija, osim "društvenog parobroda" tog dana prevozio i zlarinski jedrenjak "Nirvana" u to doba najljepši brod na Jadranskom moru. Na proslavi je plesnu glazbu svirala Šibenska narodna glazba, a kupalište je bilo prekrasno iluminirano bezbrojnim lampionima. Ples i pjesma potrajali su do zore iako je proslava kulminirala u 18 sati kod proglašenja Miss Jadrije za 1932. godinu.

Na opće oduševljenje s 594 glasa najljepšom je proglašena Vilma Benković, prelijepa Šibenčanka koja je slavu Miss Jadrije osvojila i prethodne 1931. godine. Njene pratilje u ljepoti pozdravljene ovacijama bile su gospođice Janja Grubišić i Anka Mandić.

U Splitu se pričalo da takvog slavlja kakva je bila "slava 10. obljetnice slavne Jadrije, Dalmacija još nije vidjela", a osobito se hvalila "izvrsna organizacija izbora najljepše gosdpođice" i "poletna plesna glazba gradskog narodnog orkestra".
 

Iz kategorije: Vijesti