Datum objave: 22. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Tragedija na Krapnju. Poginulo troje djece, a četvoro teško ranjeno

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveća tragedija koja je ikada zadesila otok Krapanj dogodila se na današnji dan 22. kolovoza 1934. godine - eksploziji granate zaostale iz Prvog svjetskog rata smrtno je stradalo troje, a još je četvoro djece teško ozlijeđeno.

Tragedija se dogodila u 9 sati u dvoru obiteljske kuće krapanjskog spužvara Jose Jarama. U strahovitoj eksploziji granate odmha su poginuli petnaestogodišnji Ante Kalais, Kokin i petogodišnji Jovan Koka, Perin, a  trogodišnji Krste Jaram, Perin, umro je u majčinom naručju.

Teške rane zadobilie su četiri sestre, četrnaestogodišnja Zorka, sedmogodišnja Slavka, osmogodišnja Vesna i šestogodišnja Ivanica Jaram.

Granatu je u moru pored obale našla devetogodišnja Stana Kalais, ali kako je bila mala i slabašna nije mogla izvaditi iz mora taj "zahrđali komad željeza". Za njom je došao njen bratić Ante Kalais i "odnio grantu u dvor gdje su djeca čistila pauslj". Ante se "tim komadom gvožđa igrao" i prema pričanju Stane koja je čudom izbjegla pogibelji "bacao ga, a onda po njemu udarao drugim komadom gvožđa". Eksplozija se čula, tvrde očevici, čak i u Šibeniku.

Stradanje sedmero djece od kojih je čak petoro bilo iz obitelji Jose Jarama i njegove druge žene.  Nije to bilo prvi puta da netko na Krapnju strada od zaostalih, mina granata i streljiva razbacanih svuda po moru oko njihovog otoka. Prethodne 1934. godine troje je Krapljana stradalo na sličan način, ali takvu tragediju u kojoj je život izgubilo sedmoro djece, ne pamti se od kad je života na Krapnju.

Krapanj je zbog te tragedije mjesecima bio zavijen u crno, a u osnovnim školama u šibenskoj općini prvi se puta počelo djecu sustavno podučavati zašto ne smiju dirati sumnjive predmete i, kako bismo mi to danas rekli, minsko - eksplozivna sredstva.
 

Iz kategorije: Vijesti