Datum objave: 04. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN - Gina Vujasinović, prva Miss Šibenik izabrana putem novinske ankete

Diana Ferić
Diana Ferić

Gina Vujasinović postala je na današnji dan 4. rujna 1927. godine prva Miss Šibenika koja je izabrana putem novinske ankete.

Glasovanje za najljepše djevojke Šibenika, Splita, Makarske, Sinja, Drniša, Knina i Dubrvnika, organizirao je Šibenski novinar Manfred Makale, urednik splitskog dnevnika "Jadranska pošta".

Makale, sklon medijskim akcijama i jedan od začetnika žutog tiska u Hrvatskoj, osmislio je 1927. godine akciju kojom je želio nadmašiti konkurenciju. U Splitu su naime u to doba osima "Jadranske pošte" izlazila još dva dnevna lista "Novo doba" i "Jadranski dnevnik". Konkurencija je bila žestoka i vodila se borba za svakog čitatelja.

"Jadranska pošta" dosta se dobro nosila sa tržišnim suparnicima sve do 1935. godine kada se Makale zbog bolesti kćerke vratio u Šibenik nadajući se da bi za nju čisti morski zrak i njega koju joj je mogao pružiti na svom rodnom otoku Zlarinu, mogli biti spasonosni.

Jedna od najzanimljivijih Makalinih inovacija bila je izbor najljepših djevojaka i dama u svim dalmatinskim gradovima u kojima se čitala "Jadranska pošta" putem novinskih anketnih listića i telefonskog glasovanja.

Odaziv je bio neočekivano velik pa je Makale iz tjedna u tjedan odugovlačio s proglašavanjem pobjednica, da bi na današnji dan 4. rujna, na izmaku ljeta kada izbori ljepotica više nisu bili aktualni, ipak proglasio kraljice ljepote.

Šibenčani glasujući putem "Jadranske pošte" najljepšom Šibenčankom proglasili Ginu Vujasinović  Mjesto prve pratilje osvojila je Rita Lušić, a druga je pratilja postala atraktivna ljepotica  , prva Šibenčanka koja se na plaži pojavila u suvremenom kupaćem kostimu.

Konkurenciji je bila vrlo jaka jer su Šibenčani kandidirali čak 26 svojih koliko nije imao ni jedan drugi grad uključen u izbor svojih najljepših djevojaka i dama putem "Jadranske pošte".

Osim pobjednica Gine, Rite i Zdenke, značajan broj glasova Šibenčana dobile su Ksenija A. Nikolić, Mici Zobec, Jarmila Jerinić, Vjera S. Nikolić, Tina Pilić, Olga Vojvodić, Fedora Bumber, Nevenka Matijaš, Tina Bajica, Marija Bernetić, Slavka Cefer Promina, Ivanka Fabijanac, Lidija Ivanov, Vjera Baranović, Natalija Novaković, Marketa Bačinić, Janja Jadronja, Zora Adum, Marija Kaleb, Laura Antunović, Zejna Corubolo, Ines Vrljević i Nela Weisenberger.

Najljepša Šibenčanka u prvom novinskom izboru za Miss Šibenika dobila je za nagradu doživotnu pretplatu na "Jadransku poštu", a prva i druga pratilja svaka po jednogodišnju pretplatu na Makaline novine.
 

Iz kategorije: Vijesti