Datum objave: 25. Studeni 2018

Petar Baranović na čelu udruge "Ribarska solidarnost" osnovane u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Baranović, bivši saborski zastupnik, a sada profesionalni ribar, izabran je za predsjednika Udruge Ribarska solidarnost na osnivačkoj skupštini u Šibeniku koja je danas okupila profesionalne ribare iz cijele Hrvatske.

Na početku skupa Baranović je kazao da je došlo vrijeme da se 'ribari što prije moraju početi sami brinuti za sebe'.

"Okupilo se tu nekoliko desetaka ribara koji su najagilnii, a ideja je da ponovno krenemo graditi svoju kuću u kojoj imamo svoju glavu i svoja razmišljanja. Glavni problem nam je kriza u sektoru, loši uvjeti na tržištu u kojima i dalje rade hrvatski ribari. Porast cijena nafte je nama glavni trošak, a oni su u jednoj godini porasli u desetinama postotaka. S druge strane, dobra ribolovna godina nije dala rezultate. Jer, kada smo počeli ostvarivati pristojne ulove otkupljivači su nam na ovom tržištu, ja bi rekao kolonijalnog tipa, besramno spustili cijene otkupa, toliko da to više nema smisla", izjavio je Baranović.

Smatra da cijene otkupa ribe dominantno određuju talijanski otkupljivači gdje i ide većina ulova.

"Veletrgovci koji povlače ribu iz Hrvatske jako dobro znaju kakvi su tu uvjeti jer su prisutni već desetljećima na našem tržištu i ostvaruju visok profit na hrvatskoj ribi. Znaju da je projekt ribarskih veletržnica zaslugom hrvatske politike doživio fijasko i da su hrvatski ribari, s obzirom na nisku potrošnju ribe na domaćem tržištu, prisiljeni izvoziti svoj ulov. Tako nas besramno ucjenjuju niskim otkupnim cijenama", ocijenio je Baranović.

U novoosnovanoj ribarskoj udruzi tvrde da od države ribari ne dobivaju zaštitu, javlja HRT.

FOTO: Facebook (izvor Pxsel)
 

Iz kategorije: Vijesti