Datum objave: 02. Siječanj 2019

HPK SV. MIHOVIL - 25. tradicionalni zimski uspon na najviši vrh Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Više od 50 članova HPK "Sv. Mihovil" i nekoliko planinara iz drugih hrvatskih planinarskih klubova, sudjelovalo je u tradicionalnom zimskom usponu na Sinjal, najviši planinski vrh Republike Hrvatske na planini Dinari.

HPK "Sv. Mihovil" započeo je tradiciju zimskih uspona na najviši planinski vrh Hrvatske 1995. godine. Tada su se šibenski planinari Mate Protega, Ešref Bajrić i tragično poginuli Zlatibor Prgin uspeli na najviši vrh Hrvatske te postali prvi planinari koji su osvojili krov Hrvatske u neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj.

Od tada šibenski planinari okupljeni u HPK "Sv. Mihovil" svake godine kreću u zimski pohod na vrh Dinare. Ide se bez obzira na vremenske (ne)prilike i broj planinara koji žele sudjelovati u tom jedinstvenom planinarskom pohodu.
Do sada je najmanje planinara sudjelovao u prvom zimskom pohodu, samo tri Prgin, Protega i Bajrić), a najviše ih je bilo 71.

Ove godine po hladnom, ali lijepom i sunčanom vremenu na Dinaru se uspelo 50 planinarki i planinara. Vodili su ih Mate Protega, kao jedan od začetnika zimskih pohoda na Dinaru i iskusni planinar i speleolog Joso Gracin.

Zimski pohod na Dinaru samoniklo slavlje konačnog oslobođenja i samostalnosti Hrvatske, preraslo je u lijepu tradiciju koja se njeguje već punih 25 godina.
 

Iz kategorije: Vijesti