Datum objave: 22. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Provaljena tajna šibenske jote koja ne nadima i ne izaziva vjetrove

Diana Ferić
Diana Ferić

Najbolja jota u Dalmaciji je šibenska zato što je ukusna preko svake mire, a posebnost joj je što ne nadima i izaziva vjetrove.

Dugo vremena bila je tajna kako se priprema hvaljena šibenska jota zbog koje su u Šibenik često dolazili splitski sladokusci i trogirska gospoda koja znaju što je dobra spiza. Istina glavni sastojci bili su poznati, ali nitko nije uspijevao postići takav okus i miris jote kao Šibenčani, a svaki pokušaj pripreme jote koja ne izaziva vjetrove bio je neuspješan.

Temeljni recept za znamenitu šibensku jotu glasi ovako:

Preko noći namočeni fažol kuha se pola sata u prvoj vodi. Ta se voda baca i onda se fažol kuha u drugoj vodi. Kada fažol zakuha u njega se ubaci kaštradina koja se sat - dva namakala u vodi te gnjat od pršuta ili špale. Dok se kuha fažol sa špalom i gnjatom, na masti se pirja kiseli kupus kojeg treba podlijevati vodom sve do pred kraj kada ga se podlije bijelim vinom. Kada je kupus gotov, a kaštradina u fažolu meka, pomiješaju se fažol, kaštradina, sitno nasječeni gnjat i kiseli kupus pa se još malo zajedno pirjaju na laganoj vatri. Jota se podlije s još malo vina i začini paprom.

I to bi bilo to, ali nije jer Šibenčani, otkrili su to splitski bonkulovići, pri kraju joti dodaju pešt od pancete, petrusimena i luka. Taj pešt šibensku jotu čini nedoljivom toliko da je ne možeš ni da hoćeš prestati jesti.

Nakon što je provaljena tajna posebnog okusa šibenske jote, ostalo je otkriti zašto šibenska jota za razliku od svih drugih jota koje se kuhaju širom Dalmacije ne izaziva vjetrove iako u njoj ima fažola, a ni kupus nije bezazlen barem što se "mirisa" tiče.

Na današnji dan 22. veljače 1929. godine među splitskim i trogirskim gurmanima odjeknula je senzacionalna vijest. Otkrilo se zašto šibenska jota ne nadima i ne stvara vjetrove! Tajnu je priča se provalio jedan splitski brijač koji je špijao kuhara u hotelu "Krka". Tajna je u tome, otkrio je on, što Šibenčani kriomice u jotu dodaju sito mljeveni prah od plodova pitome crnjike,  dalmatinskog crnog kima kojeg uzgajaju u kantunima svojih vrtova ili u pitarima na prozorima i terasama. Štoviše znatiželjni je splitski brijač doznao da Šibenčani ulje pitome crnjike piju za vitalnost i bolju mušku snagu.

Što je bilo dalje, ne zna se. Nakon što je otkriće tajne ukusne šibenske jote koja ne nadima i ne izaziva vjetrove, obradovalo gurmane i bonkuloviće širom Dalmacije, šibenskoj se joti gubi svaki trag, a više se ni prah sjemenki pitome crnjike ne spominje kao začin.

Prema zapisima iz ostavštine Manfreda Makale pripremio Stanko Ferić.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3