Datum objave: 15. Ožujak 2019

Nera Gojanović o Musici appassionati:Tko to još ukida festival koji se razvija i ima svoju stalnu publiku?

Diana Ferić
Diana Ferić

Kulturna javnost u Šibeniku, ali i šire zatečena je i neugodno iznenađena najavom da će se ukinuti jedini festival klasične glazbe u Šibeniku, nakon 11 godina postojanja i niza uspješnih nastupa eminentnih glazbenika, festival koji je osnovan u čast svjetski poznatog šibenskog opernog pjevača Nevena Belamarića.

 

To je Kazališnom vijeću predložio,a oni prihvatili, novi ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta Jakov Bilić. Jučer su to većinom glasova podržali i članovi Odbora za društvene djelatnosti Gradskog vijeća Grada Šibenika. Protiv je bila jedino Mia Matić, vijećnica s Bandićeve liste, a ruku su uz vijećnike HDZ -a, članove tog odbora dignuli i oporbeni vijećnici Miorad Mišković Kasper i Rikard Marenzi.

 

Nera Gojanović, nekadašnja ravnateljica HNK Šibenik i umjetnička voditeljica tog programa HNK u Šibeniku nazvanog Musica appassionata ne krije da je zgrožena time da se pokušava ukinuti taj festival. O tomu ju je, iako ga je ona osmislila i vodila kao zaposlenica te kazališne kuće novi ravnatelj obavijestio tek kada je sve krenulo u proceduru.

 

Službeno, s njom nije komunicirao o toj temi niti je s njom razgovarao o ovogodišnjem programu klasične glazbe HNK u Šibeniku.
"Kao zaposlenica i kao umjetnica ne vidim niti jednog razlogas za inicijativu da se ukine festival Musica appassionata i da HNK u Šibeniku i Šibenik kao grad ostanu bez festivala klasične glazbe. Pokušala sam naći razloge za to, preispitala sam cijelu situaciju, kontaktirala sam s kolegama umjetnicima i nitko to ne razumije. Svi smo neugodno zatečeni. Riječ je o festivalu koji je godinama rastao i koji ima svoju stalnu publiku. Ostvarili smo sve ciljeve koje nam je osnivač, Grad Šibenik. To su:stvaranje stalne publike, dovođenje eminentnih glazbenika i ansambala, potom učiniti Šibenik nezaobilaznom destinacijom u sferi klasične glazbe, pridonijeti razvoju kulturnog turizma , uključivanje Šibenika u kulturni život Hrvatske. Sve je to ispunjeno", kaže Nera Gojanović i dodaje kako je Festival u posljednje dvije godine uspostavio odličnu suradnji s javnom ustanovom Tvrđava kulture i kako su se njegovi programi održavali na dvije tvrđave - Barone i sv. Mihovil. Na taj način su klasičnu glazbu učinili dostupnom velikom broju ljudi.

 

"Gledajući sve to mogu zaključiti jedino da je festival zadovoljio umjetnički, izvedbeno i organizacijski i da zaista nema niti jedan objektivni razlog da netko dovodi u pitanje njegov opstanak. Razumjela bih da smo stagnirali, da je program bio siromašan, da je opadala njegova kvaliteta, da je opao interes publike pa da se onda o tome razmišlja. Ali ništa se od toga nije dogodila. Nerazumljivo je da se ukida festival koji je i dalje u zamahu i koji se razvija. Nije mi poznato da se to dogodilo u ijednoj sredini osim u Šibeniku", napominje Nera Gojanović, ali i dodaje da osnivač, a to je Grad Šibenik, ako to želi ima pravo ukinuti taj festival kao što ga je i osnovao.


Ravanatelj Jakov Bilić tvrdi kako šibenska publika ukidanjem tog festivala neće ostati bez koncerata klasične glazbe, no smatra kako nema razloga da takav sadržaj funkcionira kao posebna manifestacija te da unutar teatra postoje paralelni sustavi organizacije i upravljanja, kako piše šibenski.hr. Kaže da u programu svog rada za četiri godine mandata, koji je prihvatio Grad Šibenik, kao osnivač teatra, nigdje nije naveo "Musicu appassionatu", pa je iz toga bilo jasno kako ni ne planira daljnju budućnost tog festivala iako u njegovom programu koji mi imamo stoji Musica appassionata s tim da su predviđena puno manja sredstva nego do sada - oko 70 000 kuna.

 

"To je bio program nekih drugih uprava, a ne moj. Ja sam preuzeo odgovornost za vođenje kazališta u skladu sa zadanim programsko-financijskim okvirom. Neupitno je da ovom kazalištu trebaju glazbeno-scenski sadržaji, jer je i to naša djelatnost, ali u mom planu i programu to ne postoji kao posebna forma. Uostalom, ne da se ti sadržaji ne ukidaju, nego, umjesto dosadašnjih 10 koncerta, planiram povećanje na 15, no to ne znači da će sve biti klasika", kazao je za šibenski.hr Bilić.

 

Prijedlog je u službenoj proceduri, a znajući kako razmišljaju i glasuju vijećnici vladajuće stranke i koliko podržavaju stranačku stegu Festival Musica appassionata možda može spasiti jedino jaki pritisak javnosti.
 

Iz kategorije: Vijesti