Datum objave: 25. Ožujak 2019

Počinje obnova devastiranih kamenih ploča na Gorici,ali o našem,a ne trošku krivaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska uprava potpisala je ugovor s tvrtkom Bemix koja će ovih dana, prema smjernicama konzervatora, početi obnavljati kamene skale na Gorici koje su oštećene uslijed intenzivnih građevinskih radova i dovesti ih u provobitno stanje, kako smo doznali od Mira Lucića, pročelnika Upravnog komunalnog odjela.
Građani na društvenim mrežama izražavaju svoje ogorčenje takvom devastacijom pa se moglo čuti i kako povijesna jezgra Šibenika izgleda kao da njome prolaze tenkovi. Ne prolaze tenkovi nego građevinski kamioni veće tonaže i pod tim teretom se urušavaju stare kamene ploče. Puno je rasklimanog i slomljenog kamenja.

"Teško mi je gledati takvu devastaciju čim ujutro otvorim prozor stana i pogledam prema Gorici. kamioni prolaze i nemilosrdno urušavaju te kamene skale. To je nedopustivo i pravi je zločin prema Šibeniku i njegovoj baštini", kaže Vanja Dadić koja živi u blizini crkvice svetog Krševan i sve to danima gleda, fotografira u objavljuje na društvenim mrežama ne bi li tko reagirao.

 

Zbog takvog stanja goričkih stepenica, ali i oštećenih kamenih ploča i u drugim ulicama u središtu Šibenika negoduju i turisti.

 

 

Ogorčenje je izazvala i nedavna izjava kako gradska uprava tome ne može stati na kraj jer ne zna tko je počinitelj.

Miro Lučić tvrdi da je njegova izjava krivo interpretirana.

"Mi znamo tko su investitori i izvođači radova, ali ja sam rekao kako ni u koga ne možemo uprijeti prstom da je baš on oštetio stepenice jer to se kontinuirano događa već godinama. Lani smo, primjerice, i isto vrijeme imali 30 otvorenih gradilišta u povijesnoj jezgri", objašnjava Lucić. To znači da će se oštećene skaline obnavljati o trošku poreznih obveznika, a ne onih koji su krivi.

Predstavnici gradske uprave sastat će se ovih dana s odgovornima u Gradskom parkingu koji daje dopusnice izvođačima radova za ulazak u povijesnu jezgru i tražit će da se ograniči tonaža kamiona kojima koji će moći i dalje ulaziti u taj zaštićeni dio grada što je trebalo odavno prije napraviti. Nikada se prije nije dopuštao ulazak kamionima  u povijesnu jezgru već bi se građevinski materijal unosio ručno i na kolicima.

 

Iz kategorije: Vijesti