Datum objave: 27. Rujan 2019

Konferencija u Šibeniku:Mali otoci kao laboratorij za pametno gospodarenje otpadom

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencija pod nazivom „Mediteranski otoci: živi laboratoriji za gospodarenje otpadom? Razmjena iskustva između Francuske i Hrvatske" održana je u Šibeniku u organizaciji Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, udruge Small Islands Organisation (SMILO) i Šibensko-kninske županije u Šibeniku je jučer održana
Sudionicima konferencije prigodnim govorima obratili su se župan Goran Pauk, veleposlanik Francuske Republike u RH Gaël Veyssière, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzak i izvršni tajnik udruge SMILO Sylvain Petit.

„Zajedničkim snagama moramo dati maksimum u podizanju svijesti građana i turista o važnosti i ozbiljnosti problema morskog otpada, važnosti recikliranja otpada, te nužnosti smanjenja korištenja jednokratne plastike“, kazao je župan Goran Pauk te pohvalio i čestitao svima koji rade na lokalnom projektu „Zlarin bez plastike“ uz vjeru da će se ostali otoci priključiti ovakvim inicijativama. 

Župan je zahvalio Francuskom veleposlanstvu i Udruzi SMILO što su izabrali upravo Šibensko-kninsku županiju za ovu konferenciju, hrvatsko-francuski dijalog.

„Mi smo županija sa čak 285 malih otoka, otočića i hridi što nas čini najrazvedenijom regijom na Mediteranu u odnosu na obalnu crtu. S druge strane, gospodarenje otpadom daleko je složenije i financijski zahtjevnije upravo na otocima, zato mi je posebno drago što ćemo danas imati priliku čuti iskustva i prakse iz drugih regija. Želja nam je i cilj da u što kraćem vremenskom razdoblju „zagospodarimo“ otpadom, da otpad prestane predstavljati problem i postane vrijedan resurs. Kružno gospodarenje otpadom velika je prilika za daljnji održivi razvoj i gospodarski rast.“, kazao je župan Pauk i poželio uspješan rad svim sudionicima konferencije.

„Stvaramo previše otpada i to moramo mijenjati. Francuska je odlučila poticati kružno gospodarstvo koje se temelji na iskorištavanju dostupnih izvora, odnosno resursa. Značajna je i mjera, odnosno prisila proizvođača, da unaprijed podmiri troškove zbrinjavanja otpada za proizvode koje stavlja na tržište. Ta mjera će prepoloviti količinu otpada koja završava na odlagalištima i do 2025. godine imat ćemo stopostotnu reciklažu plastike“, kazao je veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière.

Tajana Huzak, pomoćnica ministra u Upravi za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije naglasila je kako Hrvatska, uz Finsku, jedina u Europi ima temeljne politike razvoja otoka te kako je upravo novim Zakonom o otocima definirano tko će i kako gospodariti otpadom s otoka.

 

Mediteranski otoci istovremeno su osjetljivi i jedinstveni teritoriji. Nalazeći se na samom čelu kad je u pitanju utjecaj globalnih promjena, oni su često među prvima koji osjećaju razorne učinke klimatskih poremećaja ili ljudskih aktivnosti. U tom pogledu, nakupljanje otpada, kako na kopnu tako i u moru, predstavlja realnu prijetnju njihovim ekosustavima i održivosti njihova razvoja.

Devedesetak sudionika ove međunarodne konferencije su kroz izlaganja i raspravu pokušali dati odgovore na pitanja da li su ova područja postala idealni laboratoriji za eksperimentiranje kako bi se testiralo inovativne projekte i ubrzalo kružno gospodarstvo; kako promovirati otoke bez plastike; kako smanjiti količinu otpada preventivnim pristupom; kako promovirati i provoditi učinkovita rješenja za kompostiranje te kako pratiti promjene mentaliteta.

Po završetku konferencije obišli su tvrđavu sv. Nikole i posjetili otok Zlarin gdje su održali sastanak s predstavnicima Odbora za održivi razvoj otoka i partnerima inicijative Zlarin Plastic Free Island.

Prije početka same konferencije u Uredu župana sastali su se župan Goran Pauk i francuski veleposlanik Gaël Veyssière. U razgovoru s francuskim veleposlanikom župan je istaknuo da smo jako ponosni što smo upravo ove godine dobili dvije nagrade „Mediterranean Climate Change Adaptation Awards“ za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije. „Nadamo se uskoro i suradnji sa Francuskom agencijom za okoliš i energiju (ADEME) kroz nove LIFE projekte vezane uz klimatske promjene“, kazao je župan Pauk.
 

Iz kategorije: Vijesti