Datum objave: 29. Studeni 2019

OTPAD IZ PRIRODE:Ekološka udruga Šepurina s otoka Prvić prikupila ukupno 2 065 kilograma otpada i dobila 10 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada prikupljeno je u 13 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su udruge civilnoga društva organizirale u sklopu Coca-Colina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. U drugoj godini održavanja projekta organizatorima najuspješnijih akcija čišćenja dodijeljene su novčane nagrade u sklopu konferencije 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Konvencijskome centru hotela Amadria Park.

U ovogodišnjim akcijama, koje su od travnja do kraja listopada organizirane u Velikoj Gorici, Čakovcu, Svetoj Nedelji, Ližnjanu, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku, Prviću i Olibu, više od 780 sudionika prikupilo je gotovo 15 tona otpada, a tri udruge u čijim je akcijama prikupljeno najviše otpada po sudioniku nagrađene su novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kn.

Prvo mjesto i nagradu od 15 000 kuna osvojili su Infocentar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra, koji su zahvaljujući velikomu trudu i motiviranosti u akciji prikupili 700 kilograma otpada, tj. 64 kilograma otpada po svakome sudioniku. Iako je u akciji sudjelovalo samo jedanaest osoba, pokazalo se da volja i trud mogu pobijediti i mnogobrojnije ekipe.

 

„Izuzetno nam je drago što smo osvojili ovu nagradu jer je ona veliko priznanje za naš rad. Zajedno s udrugom ZUM vodimo Klub mladih volontera od 2017. i iako smo ostvarili mnogobrojne aktivnosti i volonterske akcije, ovo je prva ovakva nagrada. Osjećaji sreće i zadovoljstva koje imamo nakon svake akcije uvijek nas vuku naprijed i daju nam vjetar u leđa za nove akcije, ali kad se dogodi nešto ovakvo – javna potvrda našemu radu i to uz novčanu nagradu – sreći zaista nema kraja. Nagrada nas je još jače potaknula na daljnje akcije, pa ćemo novac koji smo osvojili iskoristiti baš za toˮ, izjavila je pri preuzimanju nagrade Katharina Mikulić iz Volonterskoga centra Istra.

Drugo mjesto i nagrada od 10 000 kuna pripala je ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je uz podršku Turističke zajednice grada Vodica u akciji prikupila ukupno 2 065 kilograma, odnosno 41 kilogram otpada po svakome od 50 sudionika. S ukupno 5 280 kilograma, odnosno 35 kilograma otpada po sudioniku, 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, Kulturno-umjetničkoga društva Čiče iz Novoga Čiča, udruge Agroeduka i Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Novo Čiče za akciju u Velikoj Gorici osvojilo je treće mjesto i iznos od 5 000 kuna.

Dodjelom nagrada završena je druga godina društvenoodgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama provodi s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša.

„U Coca-Coli smo svjesni da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava, stoga i sami želimo pridonijeti njegovu rješavanju. Budući da je nama u Hrvatskoj upravo voda jedno od najvećih bogatstava, projektom Od izvora do mora zajedno s partnerima nastojimo pridonijeti tomu da se podigne svijest o onečišćenju i s obala ukloni barem ona ambalaža koja je završila tamo gdje joj nije mjesto. Iskreno zahvaljujem brojnim udrugama i građanima koji su se uključili u projekt i prepoznali njegov cilj, a više od 30 tona otpada koji je u 25 akcija čišćenja u ove dvije godine uklonjen s obala pokazatelj su da zajedničkim snagama možemo nešto promijeniti i smanjiti količinu otpada u prirodiˮ, istaknula je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska zajednica županija, Savez izviđača Hrvatske, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode i Institut Ruđer Bošković.

Iz kategorije: Vijesti