Datum objave: 09. Siječanj 2020

NASTAVAK SUĐENJA MARIJI JUNAKOVIĆ / Priča jednog od svjedoka bacila novo svjetlo na uzrok velikog požara u Dubravi

Diana Ferić
Diana Ferić

Novo svjetlo na slučaj izazivanja najvećeg prošlogodišnjeg požara u Hrvatskoj, onog na području Dubrave kod Šibenika, bacilo je svjedočenje Ante Škugora iz Dubrave na današnjem ročištu u nastavku suđenja Mariji Junaković (53) na Općinskom sudu u Šibeniku. On i dvojica prijatelja koji su tog dana gasili požar na području sela Rupići uočili su nepoznatog čovjeka koji je prošao pored njih nakon čega su u neposrednoj blizini opazili panj koji je gorio, a sve oko njega bilo je zeleno, posvjedočio je Škugor, kako piše ŠibenikIN.

- Taj dan za požar sam saznao možda dvadesetak minuta nakon što je krenuo budući da živim u blizini. Sjeo sam na skuter i otišao vidjeti o čemu se radi, a kada sam došao do mjesta požara tamo su već bili vatrogasci i činilo se da je vatra stavljena pod kontrolu. Međutim, u jednom momentu oko 15 sati vatra se proširila i počelo je dimiti na drugoj strani kod crkve, što je bilo logično s obzirom na smjer vjetra koji je tada puhao. Požar se rasplamsao te su ga u međuvremenu počeli gasiti vatrogasci i kanaderi – kazao je danas na Općinskom sudu u Šibeniku Ante Škugor, 27-godišnji instalater klimatizacije iz Dubrave. 

Dodao je kako smatra da vatrogasci nisu bili raspoređeni onako kako su trebali biti te da zato požar nije spriječen na vrijeme. 

Škugor je te subote 27. srpnja popodne krenuo u Rupiće budući da mu prijatelj tamo ima seosko domaćinstvo kojem se vatra opasno približila. On i dvojica prijatelja gasili su požar kada se vatra prebacila i na obližnju gustu šumu. 

- Borili smo se oko sat vremena da stavimo vatru pod kontrolu. Gasili smo nas trojica dobrovoljaca i interventni vod iz Zagreba iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. U jednom momentu šumskim putem prošao je stariji proćelavi čovjek, ali nitko se na njega nije obazirao jer je bilo kritično. Nakon što smo stavili vatru pod kontrolu nas trojica smo otišli tim šumskim putem od pravca Bilica prema Rakovom selu i na jednom praznom prostoru gdje nema šume uočili smo panj koji je gorio, a sve oko njega bilo je zeleno. Ja sam to slikao – posvjedočio je Škugor dodajući da nitko od njih tog čovjeka nikada prije nije vidio.

Potom je sutkinji Dijani Jakoliš pokazao fotografije opožarenog panja koje će u daljnjem postupku biti uvrštene kao potencijalni dokazi.

- Nemoguće da je šiška pala i da je pala baš na panj – dodao je Škugor. 

Na pitanje sutkinje poznaje li Mariju Junaković, kazao je da je poznaje jer mu je sumještanka, no na dan požara kao ni idućih dana nije je vidio. 

Na pitanje odvjetnice obrane Ankice Giljanović jesu li on i prijatelji komentirali situaciju s panjem, Škugor je kazao kako su odmah posumnjali da je upravo on potpalio požar jer nitko nije imao razloga baš tuda prolaziti u tom trenutku. 

- Ja sam to planirao prijaviti, ali prvi dan proveo sam 15 sati na požaru, a drugi je već bila konferencija za medije na kojoj je policija objavila da imaju krivca. Međutim, poslije sam shvatio da je sve to na klimavim nogama i da bi ovo moglo puno značiti – ispričao je. 

Predstavnica optužbe, državna odvjetnica Maja Dogan na to je pred sutkinjom kazala kako smatra da nema poveznice između požara koji je već gorio i panja na kojeg su naišli Škugor i njegovi prijatelji. 

Odvjetnik obrane Zoran Mataić na to je replicirao kazavši kako poveznica itekako postoji. 

- Druga osoba je taj dan bila na požarištu. Tko kaže da osim panja ta osoba nije zapalila nešto drugo. U ovom predmetu nije niti provedeno vještačenje utvrđivanja uzroka požara, već u spisu postoji samo izvješće Ravnateljstva za civilnu zaštitu. Iz tog spisa se vidi da postoje dva požara čiji uzroci nisu identični, a oba su u startu pripisana Mariji Junaković. Mislim da ovaj postupak ne može završiti bez vještačenja uzroka požara - zaključio je Mataić.

Dogan je na to kazala da optužba ostaje pri tvrdnji da je bio samo jedan požar.

- Puhalo je jako jugo koje je vatru nosilo u raznim smjerovima te je vatra prešla autocestu – kazala je na što je Mataić ukazao da u spisu piše da je 'puhao lagan vjetar' te da se nigdje ne spominje da je vjetar bio jak. 

Branitelji okrivljene predložili su da se na sljedećem ročištu saslušaju dvojica prijatelja Ante Škugora koji su s njim taj dan gasili požar i vidjeli nepoznatog muškarca, što je Sudsko vijeće i  prihvatilo. 

Također, bit će saslušan i protupožarni inspektor Dragan Njegić te osoba koja je dežurnim službama dojavila požar tog 27. srpnja u 13.38 sati. 

Na današnjem ročištu saslušan je i Mate Mihaljević, vozač iz Bilica kojem je u požaru izgorio maslinik s 22 stabla maslina. Mihaljević je ostao pri iskazu kojeg je dao policiji 4. listopada te nije iznio nikakve nove momente o okolnostima požara. 

Optužena 53-godišnjakinja Marija Junaković još uvijek je u istražnom zatvoru. Tereti je se da 27. srpnja oko 13.30 sati u Dubravi s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti, a požar se uslijed jakog juga brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte. U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a šteta nastala u požaru procijenjena je na 14,7 milijuna kuna, prenosimo s portala ŠibenikIN.

FOTO:ŠibenikIN

Iz kategorije: Vijesti