Datum objave: 15. Siječanj 2020

RJEŠENJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA / Pogaženo braniteljsko pravo dr.sc. Zmijanović kod izbora ravnatelja JU NP Krka, slijedi li otkaz Nelli Slavici?

Diana Ferić
Diana Ferić

Državni inspektorat donio je Rješenje kojim je usvojen zahtjev dr.sc. Ljiljane Zmijanović povodom prijave inspektoratu za povredu prava koja proizlaze iz Zakona o hrvatskim braniteljima u smislu prednosti pri zapošljavanju.

Po pravomoćnosti toga Rješenja tako utvrđena povreda predstavlja opravdani razlog za otkaz Ugovora o radu sklopljen između JU NP Krka i sadašnje Ravnateljice Nelle Slavice, kažu pravni stručnjaci.

Problem je u tomu što kod izbora novog ravnatelja JU NP Krka prednost nije dobila nezaposlena hrvatska braniteljica dr.sc. Ljiljana Zmijanović, kako to nalaže Zakon o braniteljima već Nella Slavica, u nadležnom ministarstvu tvrdili su kako to pravo u ovom slučaju ne važi jer je Nella Slavica nakon razgovora s Povjerenstvom, koji je usput budi rečeno, bio formalan i bez jasnim i mjerljivih kriterija, za prijem dobila više bodova

 

Podsjećamo da je Rješenje Ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića kojim je imenovao Nellu Slavicu za Ravnateljicu JU NP Krka poništeno lani pravomoćnom sudskom presudom Upravnog suda u Splitu bez prava žalbe. U ponovljenom Rješenju nisu se izvodili nikakvi novi dokazi, već je na temelju postojećeg činjeničnog stanja imenovao ponovo Nellu Slavicu, te je doneseno praktički sadržajno identično Rješenje kao i ono prethodno, poništeno.

To praktično znači da je sudski postupak pred Upravnim sudom i inspekcijski postupak pred nadležnim inspektoratom mogao početi ispočetka i da je kandidatkinja dr.sc. Ljiljana Zmijanović sa svojim zahtjevima opet na početku.

Saznajemo da je pred Upravnim sudom u Splitu zakazano ročište, u kojem će se sud ponovo očitovati o zahtjevu tužiteljice, kao i ocijeniti zakonitost novog osporavanog Rješenja o imenovanju.

JU NP Krka je po punomoćniku Nada Mikulandra zatražila da se uredujući viši državni inspektor „makne“ s predmeta, odnosno tražili su njegovo izuzeće, koje je Državni inspektorat u Zagrebu odbio.

"Iako je riječ o legitimnom pravu, tražiti izuzeće uređujućeg višeg inspektora očito je bio pokušaj da se diskreditira institucija inspektorata, ne bi li se promijenio tok i postupak odlučivanja i proces nadzora", kaže dr.sc. branjenik Ljiljane Zmijanović

Podsjetiti ćemo i na dobro poznatu sjednicu Saborskog odbora za ratne veterane, na kojoj se resorni ministar Tomislav Ćorić na neprimjeren i grub način obraćao Ljiljani Zmijanović, a na što su reagirali pojedini članovi odbora.

Biti će zanimljiv rasplet ove pravne i javne situacije koja je već dugo u žiži hrvatske javnosti.

Iz kategorije: Vijesti