Datum objave: 29. Siječanj 2020

VUKU SE REPOVI BIVŠEG TLM - a /Uhićen i ispitan Igor Shamis kojeg se osnovano sumnjiči da je sa suradnicima TLM oštetio za oko 800 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Igor Shamis, bivši vlasnik TLM-a kojeg se sumnjiči za dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju uhićen je u Francuskoj i priveden u Šibenik nakon čega je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu.

Iz ŽDO -a su priopćili da je danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku  ispitan državljanin Izraela (1956.) protiv kojeg je doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. i 1. KZ/11. (29. 1. 2020.)', priopćili su iz DORH-a.  Riječ je o Igoru Shamisu.

Shamis je dugo vremena bio nedostupan državnim tijelima zbog čega je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u listopadu prošle godine prekinulo istragu protiv njega, Marijana Stričevića, i Živka Lakoša koja je pokrenuta u travnju 2018. zbog sumnje da je trojac oštetio TLM za više od 800 tisuća kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u travnju 2018. godine donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1968. i 1950.) i izraelskog državljanina (1956.)  zbog osnovane sumnje da su počinili dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Izraelski državljanin je Igor Shamis, a dvojica hrvatskih Marijan Stričević i Živko Lakoš. 

U Županijskom državnom odvjetništvu osnovano sumnjaju da su Marijan Stričević kao član uprave (direktor) holdinga koje je imalo 98,98 posto vlasničkog udjela u jednom društvu, drugookrivljenik Igor Shamis kao stvarni vlasnik i član društva-holdinga te trećeokrivljenik Živko Lakoš u svojstvu predsjednika uprave istog holdinga, zajednički i dogovorno, u cilju da na štetu društva-holdinga, izvlačenjem novca iz tog društva, pribave sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavilo je to odvjetništvo ne navodeći imena okrivljenika ni naziv tvrtke.

Stričević je u dogovoru sa Shamisom "najprije ishodio od bivšeg vlasnika jednog društva da na ime potraživanja koje je to društvo imalo prema društvima ranijeg vlasnika" uplati iznos od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti na račun holdinga. Stričević je, iako za to nije imao zakonsku osnovu, od dobivene doznake od 100.000 eura, 27. travnja 2015. naložio isplatu 60.800 kuna na svoj račun otvoren u jednoj banci, prikazujući kao osnovu za plaćanje ugovor o radu koji nije imao s holdingom, nego s trećim društvom, te isplatu 4000 eura na osobni račun otvoren u drugoj banci i tako si isplatio više od 91.000 kuna.

U travnju 2015. u dogovoru sa Shamisom uplatio je 10.000 eura na njegov račun u stranoj banci neistinito prikazavši da se radi o plaćanju za usluge te je naložio isplatu 142.000 kuna na račun tvrtke iz Zagreba (jedini osnivač i direktor je izraelska državljanka, samo formalno prijavljena u Zagrebu) prikazujući tu isplatu kao "plaćanje računa" za navodno obavljene usluge poslovnog savjetovanja.

Stričević je potom, navodi ŽDO, na teret novčanih sredstava holdinga naložio da mu se plati avionska karta, boravak u hotelima u Šibeniku i Zagrebu, usluge putničkog kluba čime si je pribavio daljnjih 112.089,70 kuna odnosno ukupno 203.250,10 kuna na štetu društva, a također je na temelju zajedničkog dogovora sa Shamisom naložio plaćanje računa sredstvima holdinga za njega i članove njegove obitelji i pratnje za usluge hotela i restorana pa je drugookrivljeniku pribavljena korist od 178.755,84 kuna, a njegovoj pratnji korist od najmanje 46.948,60 kuna.

Lakoš je, osnovano se sumnja, u srpnju 2015. godine na traženje Shamisa naložio da mu se iz sredstava holdinga na račun isplati iznos od 5.000 eura u protuvrijednosti od 38.325 kuna iako za tu isplatu nije postojala osnova, pa je holding oštećen za ukupan iznos od 609.279,54 kuna, da bi nastavno od 12. ožujka 2015. do 11. rujna 2015., sad kao odgovorne osobe u prvom društvu iz Šibenika, neosnovano, u namjeri da sebi i drugima pribave nepripadnu imovinsku korist; izvlačenjem novca iz tog društva, Stričević i Shamis nalagali plaćanja troškova putovanja i smještaja u hotelima na području Šibenika i Zagreba, sebi i članovima svoje obitelji i pratnje, iako za odobravanje takvih plaćanja nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti, što je na isto u korist Shamisa napravio i Lakoš čime su na štetu prvog društva pribavili ukupno 224.529,71 kuna, navodi se u priopćenju DORH-a iz travnja 2018. godine. 

Iz kategorije: Vijesti