Datum objave: 19. Veljača 2020

DOK MINISTARI OBRANE I BRANITELJA ŠUTE / Ratni zapovjednik 113. brigade Ivan Bačić javno podržao svoju vojnikinju u novoj, mirnodopskoj borbi

Diana Ferić
Diana Ferić

Ratni zapovjednik Šibenske, 113. brigade Hrvatske vojske Ivan Bačić javno je podržao dr.sc. Ljiljanu Zmijanović, njegovu nekadašnju vojnikinju u borbi koju već duže vrijeme vodi s Ministarstvom zaštite okoliša vezanu za izbor ravnateljice JU NP Krka za što se i ona natjecala. Sve vrijeme tvrdi da je izbor Nelle Slavice nezakonit, a tako je presudio i prvostupanjski Upravni sud, a rješenje koje to potvrđuje donio je i Državni inspektorat koji je utvrdio da pri izboru nije poštivano pravo prednosti koje imaju nezaposleni branitelj, a Ljuljana Zmijanović ima upravo takav status. Ministarstvo zaštite okoliša i ministar Tomislav Čorić to ignoriraju,a decidiran stav u javnosti nije iznio ni ministar branitelja Tomo Medved.

U pismo kojim se obratio javnosti Ivan Bačić kaže:

"Kao ratni zapovjednik 113. Šibenske brigade HV-a osjećam se ponukanim reagirati na postupak izbora ravnateljice JU NP Krka, koji svoj epilog ima pred Upravnim sudom u Splitu.

U vrijeme kada je vojnikinja Ljiljana Zmijanović, tada djevojački Desanić, stigla iz Gospića, iz interventnog voda HOS-a, primljena na službu u izviđački vod 113. Brigade HV-a, te je sve svoje zadaće izvršavala savjesno i stručno, iako nije bila vojni obveznik, što više, u vojsku je stupila napuštajući studij u Opatiji, a u postrojbu sam je primio upravo ja osobno.

Prateći posljednje događaje u vezi s izborom ravnatelja JU NP Krka, moram, kao ratni zapovjednik 113. Brigade HV-a Šibenik, kazati kako sam žalostan što svjedočim takvom bezdušnom odnosu prema hrvatskom branitelju, u ovom slučaju Ljiljani Zmijanović, te sam zgrožen izostankom jasne i nedvosmislene potpore onih osoba i institucija kojima je upravo zadaća da se brinu o zaštiti prava hrvatskih branitelja.

Smatram da je i ministar obrane, a koji je Ljiljani Zmijanović, tih ratnih godina i bio zapovjednik, trebao dati potporu, kao što je to na nedvosmislen način trebao učiniti ministar hrvatskih branitelja."

 

Puno je razloga zašto je slučaj dr.sc. Ljiljane Zmijanović u fokusu interesa javnosti. Među ostalim to je činjenica da je dragovoljac Domovinskog rata, vojnik elitnih postrojbi s više od 500 dana u borbenom sektoru, ronilac, pilot, konačno, da je doktorirala ekonomiju na Sveučilištu u Rijeci.

Ušla je u borbu za svoja prava koja joj pripadaju i temelje se, ne samo na Zakonu o hrvatskim braniteljima, nego i na temelju doista impresivnog životopisa, kvalifikacija i radnog iskustva.

 

"Da se javio netko tko ima bolje referencije od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam ipak odlučila, prvi put, pozvati se na Zakon o prednosti hrvatskih branitelja pri zapošljavanju. Najjača referenca koju vojnik može imati je referenca zapovjednika koji može potvrditi kvalitete svoga vojnika. U slučaju dr.sc. Ljiljane Zmijanović ,a ta potvrda dolazi upravo ovim pismom ratnog zapovjednika legendarne 113. Šibenske brigade HV-a Ivana Bačića.", ističe dr.sc. Zmijanović.

Do kraja ovog mjeseca trebalo je biti doneseno drugostupanjsko rješenje u tom sporu, ali ministarstvo zaštite okoliša zatražilo je izuzeće sutkinje uz vrlo, u najmanju ruku, zanimljivo obrazloženje - da sudi ista sutkinja koja je donijela prvostupanjski rješenje u korist dr.s. Ljiljane Zmijanović pa oni sada kao nisu sigurni da može biti objektivna i nezavisna u odlučivanju.

Iz kategorije: Vijesti