Datum objave: 24. Veljača 2020

OVO JE BUDUĆNOST / Mališani u DV Osmijeh i Sunce otkrivali tajne svemira u društvu s prof. dr.sc. Ivicom Puljkom

Diana Ferić
Diana Ferić

Ono što se danas događalo u dječjim vrtićima Osmijeh u Jurasima i Sunce na Brodarici korak je s budućnosti i napredaku. Prof. dr. sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu djeci je održao predavanje o svemiru i zvijezdama pod nazivom „Tajni život zvijezda“. To je dio njegovog programa u kojem obilazi vrtiće i škole radi promocija znanosti. Svojim zanimljivim pričama o svemiru pobudio je veliko zanimanje mališana koji su ga slušali ne trepnuvši, ali su i postavljali zanimljiva pitanja. Koliko ima zvijezda u svemiru, kako se one rađaju, od čega se sastoje, umiru li?Koliko su zvijezde velike? Gdje se rađaju? Koliko je Zemlja udaljena od Sunca? Od čega je izgrađen svemir? Djeca su u društvu poznatog fizičara i znanstvenika pronalazila odgovore na ta zanimljiva pitanja i upijala znanje. Pokazalo se da puno toga znaju, ali su danas i puno toga naučila na popularan, zanimljiv način poput priče o tomu koliko je velikih pasa među zvijezdama!

"Sretni smo što su naša djeca imala prilike čuti prof. Puljka i učiti o svemiru na jednostavan i zanimljiv način, kroz igru i pitanja. Na djeci primjeren način prikazan je život zvijezda, naš planeta i njen položaj u svemiru, ostali planeti i njihovi odnosi. Profesor je probudio veliku znatiželju i maštu kod djece koji su ga sa zanimanjem pratili, pokazivali svoje znanje te tražili odgovore na svoja pitanja, a posebno su ih je zanimalo što su zvijezde padalice", otkrili su nam u DV Osmijeh.

Na popularan i djeci pristupačan način prof. Puljak je do sada održao više od 500 sličnih druženja s djecom u Hrvatskoj. Dosadašnja iskustva, ističe, pokazuju kako znanost zanima baš sve generacije, od onih najmlađih, pa do najstarijih, a najviše ga iznenađuju upravo mališani u vrtićima. Sudeći po interesu šibenskih  mališana, znanstvena budućnost nije upitna.

Iz kategorije: Vijesti