Datum objave: 28. Veljača 2020

MALO SU PRETJERALI / Osude maškara u Murteru zbog prizora s tržnice u Wuhuanu i lešina životinja

Diana Ferić
Diana Ferić

Nisu izgleda samo oku lijepi prizori bili na sada već kultnom murterskom karnevalu  Baka u obliku pomno i kreativno izrađenih tematskih maski nego su  po štandovima visjele i mrtve životinje što je objavljeno, uz snebivanje i osudu, na društvenim mrežama. Riječ je o simulaciji tržnice u Wuhanu, odakle je krenuo koronavirus koji je glavna tema i maškara u Murteru, kako piše Večernji list.Tako su maškarani sudionici murterskog karnevala po ulicama u centru grada na improviziranim štandovima izložili kravlju glavu s gradela, patke, guske, veprove koji raspadnuti vise obješeni za noge.

 

"Ne, ovo nije Wuhan ni Kina,ovo je Hrvatska,otok Murter, mjesto Murter. Ono što je Murteru već tradicionalno bio ponos, murterski karneval - tzv. "Murterske bake", sada je sramota. Koliko moraš biti nakaradan ako misliš da je ovaj masakr duhovit?! ", napisala je jedna posjetiteljica tog  osuđujući to kao "degutantni primitivizma i klanje u svrhu zabave".



U sljedećem postu dodala je "a ovo su "ostaci" murterske karnevalske zabave. Masakrirane, ismijane, poslužile svrsi, šutnute na smetlište...baš za razglednicu" zajedno sa slikama peradi na tlu.

Načelnik općine Murter Tomi Turčinov smatra da je riječ o pozitivnoj kritici društva koju bi ljubitelji životinja trebali pozdraviti. U izjavi za Večernji list kaže:

"Mislim da su dečki prikazali kinesku tržnicu, negdje gdje muče i ubijaju životinje, a rekvizite su nabavili iz mesnice, dakle već mrtve životinje. Mislim da su time istaknuli nas kao dobru praksu jer mi u Hrvatskoj očito živimo u boljem svijetu, kod nas su zabranili i prodaju sireva na otvorenom. Htjeli su pokazati da, fala Bogu, živimo daleko od izvora korona virusa. Možda je nekome to zasmetalo, ljubitelji životinja digli su prašinu. Ali maškare trebaju pokazati što je krivo u društvu i što treba popraviti. Ljubitelji životinja zapravo bi trebali česitati maškarama na dobroj propagandi, odnosno stavu da na životinje treba paziti". 

Iz kategorije: Vijesti