Datum objave: 06. Ožujak 2020

DOMOVINSKI RAT / Okrugli stol o nepoznatom pothvatu branitelja župe sv. Ivana Konjevrate u obrani Šibenika 1991. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kako je zaustavljen prodor tenkova i postrojbi JNA u ključnim trenucima bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine i kakvu su ulogu u obrani Šibenika i Hrvatske imali samoorganizirani branitelji s područja župe sv. Ivana Konjevrate, tema je oktruglog stola koji će biti održan danas u 14 sati u restoranu "Atrium" u Lozovcu.

Organizator skupa je Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Lozovac - Gradina - Konjevrate - Goriš Brnjica.

U rasvjetljavanju i povijesnoj valorizaciji nedovoljno poznate, a široj javnosti nepoznate epizode bitke za Šibenik i Domovinskog rata sudjelovat će Nikola Vukošić, ratni načelnik šibenske Policijske uprave, Duško krnić, ratni načelnik Stožera 113. brigade HV, Ivan Vukić Niper, jedan od ključnih sudionika na pravcu Žitnić - Šibenik u rujnu 1991. godine, Dragan Radeljak koji će govoriti o situaciji i zbivanjima u Pakovu Selu i Lozovcu uoči i tijekom 20. rujna 1991. godine i Perica Gulina, pokretač mobilizacije i organizacije žitelja župe sv. Ivana u zaustavljanju tenkova i postrojbi JNA prema Šibeniku te sudionici tih događaja koji će svjedočiti o svemu što se zbivalo u tim trenucima.

Cilj okruglog stola su utvrđivanje činjenica i povijesna valorizacija sudjelovanja samoorganiziranih žitelja s područja župe Lozovac Konjevrate u obrani Šibenika i Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti