Datum objave: 19. Ožujak 2020

PRVA DVA SLUČAJA ZARAZE U ŠIBENIKU / Pozitivni su Zagrepčanin koji je došao u svoju vikendicu u samoizolaciju i 20 - godišnjak koji studira u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Prve dvije osobe koje su na šibenskom području zaražene koronavirusom su 47 - godišnjak iz Zagreba koji je došao u svoju vikendici u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s nekoliko osoba koje su bile u inozemstvu te 20 - godišnji student koji studira u Zagrebu, a za njega epidemiološki izvidi još traju. Rezultati su dobiveni iz klinike "Fran Mihaljević" u Zagrebu sinoć, ali su se čekali još neki izvidi pa se nije odmah s tom informacijom izašlo u javnost, kazao je na a današnjoj konferenciji za novinare Županijskog kriznog stožera šibensko - kninski župan Goran pauk uz obećanje da će se ubuduće prema medijima ipak promptnije reagirati.

Blanša Bilić, infektologinja iz šibenske bolnice je istaknula kako je na ispitivanje poslano pet uzoraka. Za dva su stigli rezultati sinoć,a ostali se očekuju do večeras u 19 sati.

"Obojica pacijenata imali su jednokratno temperaturu i lakše respiratorne smetnje. U dogovoru s epidemiologom pušteni su kući u samoizolaciju.

Na odijelu su tri pacijenta koji imaju febrilitet i slabe respiratorne smetnje i za njih očekujemo rezultate analize".

U šibenskoj bolnici su spremni za sve intervencije i terapije vezane za koronavirus. Opremljen je posebni dio Odjelu ORL s dvije sobe s dva respiratora, ako bude potrebna respiratorna potpora nekim pacijentima. Imaju prostor za jednu kiruršku salu te za ginekologiju u slučaju da budu potrebni za pacijente sa sumnjom u koronavirus.

Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo u Šibeniku kazala je da  je u toku epidemiološki uvod za obojicu zaraženih te da je do sada utvrđena 21 osoba  s kojom su bili u kontaktu i  svi su pod zdravstvenim nadzorom.

"Pod zdravstvenim nadzorom kod nas je ukupno 254 osobe od toga su te 21 osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Bez obzira na ove brojčane podatke i na tempo izvještavanja javnosti bitno je pozvati građane da prate sve preporuke i da na minimum svedu socijalne kontakte., da se, ako su oni nužni, ne izlažu susretu dužem od 15 minuta te mora biti na udaljenosti od 2 metra u zatvorenom i od jedna metar na otvorenom prostoru."; istaknula je dr. Parat Baljkas.

 Nikola Blažević, predsjednik Županijskog stožera i zamjenik župana je istaknuo da će se tijekom dana otvoriti  posebne ambulante u domovima zdravlja u Šibeniku, Kninu i Drnišu koje su namijenjene  isključivo pacijentima koji pokazuju neke simptome koje se mogu povezati s koronavirusom.

Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko - kninske kazao je da je policija do sada dobila 54 dojave o kršenju  mjere samoizolacije.

"Mi smo sve te dojave provjerili. Odlazili smo doslovno ljudima kući  i utvrdili smo  da se većina pridržava tih mjera,a utvrdili smo i njih šest koji su ih prekršili i oni su kažnjeni",  rekao je Kostanić.

Na graničnom prijelazu Strmica promet je minimalan,. Kostanić je, u vezi s nekim informacijama o navodnim dolascima  nautičara iz Italije na šibenske otoke kazao da je to nemoguće jer da se sve prati.

" Imamo nacionalni obavještajni centar u Zadru koji prati sva plovila i nema šanse da oni tu budu neprijavljeni i neregistrirani", dodao je.

Iz kategorije: Vijesti