Datum objave: 20. Ožujak 2020

POTVRĐEN TREĆI SLUČAJ ZARAZE U ŠIBENIKU / Na koronavirus pozitivan 32 - godišnjak koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, a potom u samoizolaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Od sedam uzoraka, poslanih jučer u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, šest nalaza je negativno, a jedan je pozitivan na virus COVID-19., što znači da je na području Šibensko-kninske županije još jedna osoba zaražena koronavirusom.

Riječ je o muškarcu mlađe životne dobi, rođenom 1989. godine, koji je u inozemstvu bio u kontaktu s već zaraženom osobom. Po povratku iz inozemstva bio je u samoizolaciji. Bolesnik ima blažu kliničku sliku te je hospitaliziran na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije. Prethodna dva pacijenta su i dalje u kućnoj samoizolaciji.

Od jučer je pod mjerama zdravstvenog nadzora u našoj županiji ukupno 276 osoba. Od toga sa službenim rješenjem 227 osoba, priopćio je danas Županijski stožer civilne zaštite.

"Pozivamo sve da se strogo pridržavaju mjera koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a kojima se zabranjuju javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama, osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja rad sportskih i rekreacijskih centara, te obustavljaju vjerska okupljanja.Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Također, ponavljamo da je prevencija ključna i apeliramo na sve građane i poslodavce da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Također, apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su dobili", ističe Nikola Blažević, načelnik togs tožera.

Osobe koje posumnjaju da bi mogli imati COVID-19, trebaju se javiti telefonom svom liječniku obiteljske medicine. Ako njihov liječnik smatra da postoji potreba konzultacije s epidemiologom, isti će to i učiniti. Ukoliko budu ispunjeni klinički i epidemiološki kriteriji za testiranje na COVID-19, provodi se propisana procedura.

Kao pojedinci i kao zajednica, trebamo pokazati odgovornost na način da ne širimo paniku i dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

           

Iz kategorije: Vijesti