Datum objave: 20. Ožujak 2020

GRAD ŠIBENIK U DOBA KORONAVIRUSA / Epidemiološka slika vrlo dobra, gradski oci znaju kako će olakšati poduzetnicima da opstanu i zadrže radnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Epidemiološka slika u Šibeniku vezana za koronavirus je izuzetno povoljna. Epidemiološki je sve pod kontrolom, a sve institucije u Gradu funkcioniraju normalno uz poštivanje svih uredbi i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana ispred gradske uprave gradonačelnik Šibenika Željko Burić, uz zahvalu svim zdravstvenih djelatnicima, volonterima i udrugama koji pomažu da svakodnevni život bude što lakši unatoč izvanrednim uvjetima, pogotovo kada je riječ o pomoći starijim osobama.

Na novinarsko pitanje je li gradska vlast utvrdila mjere pomoći gospodarstvenicima, posebno privatnom sektoru u onomu što je u njihovoj nadležnosti odgovorio je:" Mi smo već odavno u kontaktu i s Obrtničkom i s Gospodarskom komorom. Grad Šibenik će učiniti sve što bude z zakonskim okvirima da olakša poslovanje onima koji ne mogu raditi zbog mjera zaštite od koronavirusa, a to su najvećim dijelom uslužne djelatnosti, u prvom redu turistički i ugostiteljski sektor. Donesena je već prije odluka da obveze plaćanje kojih će poduzetnicima biti odgođeno neće doći na naplatu odmah nakon što se uspostavi normalni život nego tek u sljedećoj proračunskoj godini. Već sada se zna da će se to odnositi na cijeli ožujak iako je obustava rada nastupila sredinom mjeseca te na naredne mjesece, koliko to bude potrebno. Tako će one obveze iz ožujka ove godine biti naplaćene u siječnju 2021. godine i tako redom. Ne treba naglašavati da se neće naplaćivati zatezne kamate niti će do daljnjega biti njega biti ovrha. Isto tako smo odlučili da obveze prema gradskom proračunu poduzetnicima kojima je zabranjen rad neće biti za to razdoblje naplaćene. Ipak, moram naglasiti da gradska vlast mora voditi računa o likvidnosti gradskog proračuna o čemu ovisi niz službi bitnih za funkcioniranje Grada. Ne treba posebno naglašavati da će se niz mjera pomoći poduzetnicima koje budu donesene na državnoj razini negativno odraziti na prihode Grada Šibenika", istaknuo je gradonačelnik Burić dodajući da je proračun stabilan. Apelirao je na oporbene vijećnike da se u ovoj situaciji postigne zajedništvu te je kazao da će aktualna vlast prihvatiti sve sugestije koje su dobre, ma od koga dolazile. "INteres Grada Šibenika je pomoći svim poduzetnicima da održe svoje poslovanje i da, kada se ova kriza riješi, budu spremni odmah privređivati", naglasio je.

 

 

Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika zadužen za duštvene djelatnosti govorio je o stanju u tom sektoru.

"Obje naše predškolske ustanove "Smilje" i "Šibenska maslina" su organizirani tako da je u svakoj ustanovi po jedna vrtić dežuran, Vidici i Šibenski tići. Prema podatcima koje imam, "Vidike", od 512 upisane djece ne pohađa sada niti jedno dijete ,ali će i dalje biti otvoren. Od 420 djece upisane u "Smilje" dežurni dječji vrtić pohađa samo jedno dijete. Moramo ipak biti otvoreni i roditeljima dostupni. Odlučili smo da roditelji neće plaćati vrtić sve vrijeme dok su djeca kod kuće zbog opasnosti od koronavirusa. Do daljnjeg se odgađaju i upisi koji su trebali početi u ožujku", kazao je Rakić. Šibenske osnovne škole ne rade. Nastavnici rade od kuće i imaju svu potrebnu opremu.

"S obzirom na novonastalu situaciju Grad Šibenik neće donositi odluku o raspodijeli sredstava iz proračuna civilnim udrugama nego ćemo pojedinačno rješavati ono što bude nužno", istaknuo je. Ustanove u kulturi održavaju samo hladni pogon, a neke odlučile su svoje sadržaje plasirati građanima preko audio - vizualnih kanala.

Rakić niti jednom riječju nije spomenuo privatne vrtiće koji također dežuraju. Upitno je i kako će daljnje poslovati jer nemaju zajamčene potrebne prihode poput onih gradskih. na novinarko pitanje jesu li razmatrali i taj problem i utvrdili mjere financijske pomoći tim vrtićima odgovorio je:

"Ja nemam ovlasti ulaziti u poslovanje tih ustanova koje imaju privatne osnivače. Nadam se da ćemo svi iz ovoga izići što prije i što bezbolnije. Mislim da bi se osnivači privatnih i vjerskih vrtića morali vezati na najavljenu mjeru na nacionalnoj razini vezanu za osiguranje zajamčene plaće svim zaposlenicima,a u nama će i dalje imati i sugovornika i partnera."

 

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika i predsjednik gradskog kriznog stožera je ustvrdio kako je u Gradu Šibeniku sve izrečene mjere poštuju te kako su utvrdili samo dva slučaja nepoštivanja uredbe o zabrani rada.

"Sve investicije koje su započete idu dalje iako su nam neki investitori najavili da možda neće moći ispoštovati ugovorene rokove zbog novonastale situacije. Imaju radnike iz drugih država pa se nisu mogli vratiti na posao. One investicije koje nisu vezane za EU fondove ili nisu nužne bit će usporene ili odgođene", izjavio je Mileta.

Iz kategorije: Vijesti