Datum objave: 27. Svibanj 2020

KONAČNO JE KRENULO / Pogledajte kako će izgledati Brešanova spomen soba u foajeu šibenskog kazališta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ipak se pokrenulo nešto vezano za valorizaciju lika i djela Ive Brešana. Danas, na njegov rođendan U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, prezentirana je virtualno njegova spomen-soba koja će biti uređena  u foajeu tog kazališta.

  Okolnosti zadnjih mjeseci su nas dovele do toga da danas ne otvaramo spomen-sobu, pa smo u malo drugačijoj varijanti odlučili na njegov rođendan prezentirati javnosti kako bi soba trebala izgledati u trenutku otvorenja. U najgorem slučaju, spomen-soba će biti otvorena za godinu dana, pa bismo tako proslaviti njegov 85. rođendan i 50 godina od "Hamleta" u ITD-u. Nadamo se da ćemo uspjeti projekt provesti i prije, no ne ovisi to samo o nama – rekao je ravnatelj šibenskog kazališta Jakov Bilić, kako javla Šibenik IN.

Brešanova spomen soba u foajeu kazališta  bit će mjesto za održavanje umjetničkih programa, koncerata, glazbeno-scenskih večeri, promocije knjiga, pjesničkih večeri i slično.

- Kad dobijete projektni zadatak da tako jednog velikog čovjeka stavite u malu sobu, to nije nimalo lako. Možemo se zahvaliti njegovom sinu Vinku Brešanu jer je od njegove donacije biblioteke sve krenulo, ali i drugim ljudima koji su veći dio svog radnog vijeka proveli s Ivom. Svakako posebna zahvala ide Peri Mioču, Mati Gulinu, Branku Lovriću Caparinu, Pavlu Roci i Željku Koloperu Keki - rekao je Marko Paić, jedan od arhitekata koji su radili na uređenju spomen-sobe književnika Ive Brešana.

Svi oni su dali potvrdu arhitektima koji su radili na ovom projektu da su na pravom putu. Paić je predstavio izgled buduće spomen-sobe i u samom uvodu se osvrnuo na foaje kazališta u kojem je predviđen smještaj Brešanove njegove radne sobe.

- Imamo prostor koji je morao biti polivalentan i njemu smo se prilagodili. Nismo imali koncept postave, sami smo ga osmislili uz konzultacije s ljudima bliskima Brešanu. Mjesto gdje će biti radni stol je jedino mjesto gdje ulazimo u prostor foajea i malo ga uzurpiramo. To je dio gdje će biti njegov radni stol, pisaća mašina i taj jedini plakat u njegovoj radnoj sobi, a to je plakat Hamleta – objasnio je Paić.

Objašnjava da je Brešan djelovao u skromnom ambijentu i radio uglavnom noću te će zbog toga zidovi biti oslikani crnom bojom s prigušenim svjetlima te bi samo dva reflektora osvijetlila njegovu pisaću mašinu i plakat Hamleta.

- U tu prostoriju se ne bi smjelo ući, nego samo poviriti da bi se dočarala ta atmosfera u kojem je Brešan djelovao – kazao je Paić.

S velikog ekrana preko Skypea se u šibensko kazalište javio Vinko Brešan.

- Jako me veseli da će Brešan dobiti jednu takvu memorijalnu sobu, a pogotovo što će biti izložene njegove stvari i slike. Ono što me posebno veseli je šank koji je predviđen u projektu, jer razmišljati o Ivi Brešanu a isključiti šank bi bilo potpuno krivo. Isto tako i element izložene dvije boce šljivovice, jer je i to dio njegove priče – rekao je Vinko Brešan, sin književnika Ive Brešana, te kaže da je ovo nešto što se treba proslaviti i da se nada da će soba zaživjeti u što skorijem vremenu, prenosimo sa Šibenik IN -a.

Iz kategorije: Vijesti